Vysavače a foukače listí: Specialisté na podzim

Vysavače listí a foukače listí  foukače listí jsou specialisté na podzim: když stromy zahalí barevné podzimní listí, ukazuje příroda svou nejkrásnější tvář. Barevné listí v různých odstínech žluté a červené je krásné na pohled, ale tato nádhera bohužel nevydrží dlouho. Podzimní listí dříve, či později z každého stromu opadá a spočine na vaší zahradě či dvorku. V závislosti na druhu a velikosti stromu může hromadící se listí dosáhnout obrovských rozměrů, na které s hráběmi jednoduše nestačíte. V tu chvíli přicházejí ke slovu naše vysavače a foukače listí, které vám ušetří nekonečné a únavné hodiny hrabání. I přes jejich neoddiskutovatelnou výhodu se často ozývají hlasy, které jsou proti jejich používání. Tento článek je proto věnován této kontroverzní diskusi, vysvětluje obsluhu a použití foukačů a vysavačů listí, dotkne se právních předpisů a poskytne další tipy k použití.

Vysavač listí: Funkce a použití

Vysavače listí jsou většinou přístroje 2 v 1, dokáží totiž listí jak vysát do integrovaného vaku, tak i sfouknout na hromadu. Sací funkce je podobná té u vysavače, nasáté listy jsou u většiny modelů navíc rozmělněny drtičem tak, aby zabíraly co nejméně místa. Funkce foukání pak nahrazuje hrábě. Protože jsou dvě funkce kombinovány v jednom zařízení, vysavače listí obvykle váží o něco více než samotné foukače. Pro lepší manipulaci jsou proto často vybaveny nosným popruhem a malými kolečky na spodní straně sací trubice, takže nebudete mít problém ani s plným vakem listí.

Foukač listí: Funkce a použití

Na rozdíl od vysavače listí, který dokáže listí jak vysát tak sfouknout na hromadu, se foukače listí soustředí na jeden úkol: s rychlostí vzduchu až 350 km/h smetou vše, co jim stojí v cestě. S foukačem listí bez námahy zametete listí, nedopalky cigaret, písek a dokonce i menší větve z cest, trávníku a zpevněných ploch na praktické hromady. Na rozdíl od běžného hrabání nedochází k poškození trávníku. S hmotností menší než 2 kg je většina foukačů listí také příjemně lehká a snadno obsluhovatelná.

Baterie, kabel nebo benzín? Jaký foukač nebo vysavač listí potřebujete?

Profesionálové, jako jsou zahradníci a krajináři, stejně jako komunální společnosti často musí pracovat na větších plochách parků a zahrad, a proto používají benzinové foukače listí. Tato zařízení mají vyšší výkon než zařízení napájená elektrickou energií nebo akumulátorem, jsou mobilní a přitom schopná dlouhého provozu.

Pro běžné domácí použití se více hodí foukače listí, které jsou poháněny elektřinou nebo bateriemi. Proč? Výkon těchto zařízení většinou stačí pro soukromé aplikace, jsou bezemisní a především mnohem tišší!

Pro větší zahrady a plochy byste měli obrátit zrak na akumulátorovou variantu. Moderní lithium-iontové baterie jsou úžasnými dodavateli energie a zajišťují tichý, ale výkonný režim provozu. Tato zařízení samozřejmě bodují také z hlediska mobility oproti kabelovým zařízením. Pokud je zahrada zcela poklizena, je přechod na předzahrádku či chodník s akumulátorovým fukarem mnohem jednodušší - odpadá hledání volné zásuvky a zamotané prodlužovací kabely. Einhell má ve svém sortimentu celou řadu dobíjecích baterií: v platformě Power X-Change lze navíc všechna zařízení provozovat s jednou dobíjecí baterií – samozřejmě včetně bezdrátových vysavačů a foukačů listí.

Vysavače listí a použití v souladu s životními podmínkami zvířat

Vysavače listí mohou být trnem v oku zejména ochráncům zvířat a ekologickým sdružením. Mnozí z nich tvrdí, že by tato zařízení měla být dokonce zcela zakázána. Jedním z argumentů je to, že listí poskytuje mnoha malým zvířatům, jako jsou ježci nebo larvy motýlů, úkryt na zimu. Kompromisem pak může být ponechání alespoň části olistění na zahradě a také obezřetný přístup při používání zařízení. Na záhonech nebo pod stromy, keři a živými ploty listí většinou neruší a malá zvířata ho rádi využijí jako své útočiště na zimu. Existují však také dobré důvody pro úplné odstranění listů - alespoň na určitých místech:

Proč byste měli vyčistit trávník od listí

I když je to výrazně zjednodušeno použitím vysavačů nebo foukačů listí, v závislosti na velikosti plochy, která má být sklizena, může být odstranění listí z trávníku, terasy apod. stále komplikovanou a pracnou záležitostí. Mnozí si pak kladou otázku: Je to nutné? Zde je jasné doporučení: z trávníku byste měli v každém případě odstraňovat spadané listí, protože na trávu proniká přes silnou vrstvu listí méně světla a tím se trvale poškozuje. Pokud tedy chcete na jaře krásný zelený trávník, určitě doporučujeme odstranit spadané listí!

Také na chodnících, vjezdech a jiných cestách, kde se pohybují lidé, by mělo být listí odstraněno. Mokré, ušlapané listí se může rychle přeměnit na nebezpečnou skluzavku. A pak je tu také zákonná povinnost…

Co říká zákon o používání foukačů a vysavačů listí

Práce s přístroji řešící opad podzimního listí je v České republice dokonce upravena legislativou, a to hned ve dvou ohledech: zaprvé povinností odstraňovat listí z veřejných ploch jakými jsou chodníky či cesty a zadruhé také nařízením jak a kdy lze používat vysavače a foukače listí.

Musím ze svého pozemku odstranit spadané listí?

Na tuto otázku lze odpovědět jasným „ano a ne“. Za prvé, nikdo vám nemůže říct, abyste odstranili listí na svém pozemku. A zde přichází výjimka: Samozřejmě kromě případů, kdy to může být nebezpečné pro ostatní lidi! Jak již bylo zmíněno, mokré listy na zemi mohou být velmi kluzké a způsobit nebezpečné pády. Podobně jako při odklízení sněhu v zimě jsou majitelé pozemků odpovědní za chodníky hraničící s nemovitostí. Kdo tak neučiní, odpovídá za případné škody!

Kdy lze použít foukače a vysavače listí?

Zde bývají vyhlášky jednotlivých měst zcela jasné, protože většina zařízení způsobuje velký hluk. V závislosti na modelu to může být hlučnost více než 110 decibelů, což zhruba odpovídá hlasitosti motorové pily nebo rockového koncertu. Průměrný práh bolesti je mimochodem kolem 120 decibelů! Abychom se tedy chránili před obzvlášť horlivým sousedem (toho máme všichni...), existuje ve většině městských vyhlášek zmínka o práci s hlučnými přístroji. V obytných oblastech pak smí být tedy hlučné přístroje (a tedy i foukače a vysavače listí) v provozu pouze v pracovní dny a často jen od 6 do 13 hodin a pak mezi 19 a 22 hodinou. Za porušení pak hrozí pokuty či v lepších případech nepříjemné diskuze se sousedy! Pokud tedy chcete pracovat pozdě nebo v neděli, dejte přednost hrábím.

Potřebuji při používání foukače / vysavače listí ochranné pomůcky?

I v době, kdy je práce s foukači a vysavači listí povolena, byste se jako uživatel měli vyzbrojit proti hluku a přijmout určitá ochranná opatření. Proti hluku pomáhají sluchátka nebo špunty do uší. Na zpevněné plochy, jako je terasa, dlažba na příjezdové cestě nebo chodníky, byste měli používat také rukavice a ochranné brýle, protože odletující kamínky či rozvířená zrnka písku mohou být pro oči a kůži nebezpečná.

Závěrem

Zbývá konstatovat, že vysavače a foukače listí vám zpříjemní každoroční problém se spadaným listím. Kdo se rozhodne pro elektrickou verzi, vyhne se problému shánění pohonných hmot i škodlivým emisím.

A i mimo podzim existuje ještě více využití pro foukače a vysavače listí.

Zde je několik příkladů z praxe:

  • Zametání chodníků či teras
  • Udržení čistoty trávníku, např. po použití sekačky na trávu
  • Údržba a čištění vypuštěných bazénů
  • Ofukování účastníků zahradní slavnosti při velkých vedrech
  • Zahradní hokej s tenisovým míčkem a třemi dalšími majiteli foukače listí :)
picture of dummy woman
AutorPia Maier
Doba čtení10 minut

Naše doporučení produktů pro váš DIY projekt