Správné skladování a nabíjení baterií

Jak optimalizovat životnost baterie!

Baterie nás provázejí každý den. Ať už v chytrých telefonech, noteboocích, elektrokolech, elektromobilech nebo jako baterie do nářadí. Přesto existuje několik věcí, které můžeme při každodenním používání dělat lépe, abychom optimalizovali jejich životnost. V tomto průvodci bateriemi se dozvíte, jak správně nabíjet a skladovat tyto šikovné zásobníky energie, abyste zabránili ztrátě kapacity, nebo ji alespoň zpomalili. Objasníme mýtus o paměťovém efektu a osvěžíme si znalosti nejdůležitějších jednotek a technických údajů. Jak to bylo s watty, volty a ampérhodinami? Přichází vaše porce znalostí o bateriích:

Watty, Ah, volty, paměťový efekt a další? Na tomto blogu se dozvíte vše, co potřebujete vědět o bateriích.

Proč baterie ztrácejí kapacitu?

"Stárnutí" v tomto kontextu znamená ztrátu kapacity. Každý zná jev, že po několika letech dochází smartphonu stále rychleji šťáva. Proto je baterie také považována za součást, která se opotřebovává. Je to způsobeno chemickými procesy, které probíhají během nabíjení a vybíjení. Lithiových iontů je stále méně, což v určitém okamžiku nevyhnutelně vede ke ztrátě kapacity baterie.

Baterie může stárnout i bez toho, aby byla používána, např. v důsledku tepla, které vzniká při vystavení přímému slunečnímu záření. Stárnutí lithium-iontových baterií je proto zcela normální. Přesto existuje několik věcí, které můžete udělat, abyste zpomalili ztrátu kapacity a podpořili delší životnost baterie.

Baterie je součástkou, která se opotřebovává, protože v průběhu let ztrácí kapacitu v důsledku chemických procesů při nabíjení a vybíjení.

Správné nabíjení baterií: takhle to funguje!

Zapojit nabíječku a to je vše? Bohužel ne, protože i při dobíjení existuje potenciál pro optimalizaci. Rozhodující je například nabíjecí proud, měřený v ampérech (A), protože je velký rozdíl, zda se lithium-iontové baterie nabíjejí rychle, nebo pomalu. Čím vyšší je nabíjecí proud, tím kratší je životnost baterie. Jakým nabíjecím proudem nabíjí vaše nabíječka, poznáte podle ampérového proudu na štítku s údaji: nabíječky s proudem 3 A jsou ve většině případů pro nabíjení akumulátoru nářadí více než dostatečné. Pokud je třeba zrychlit, mají své opodstatnění nabíječky s proudem 6 A a více, například naše nabíječka Boost. Jen si dejte pozor, abyste je nepoužívali při každém nabíjecím cyklu, ale jen tehdy, když je čas opravdu kritickým faktorem. Proto má naše nabíječka Boost Charger také volitelnou funkci Boost, kterou lze zapnout stisknutím tlačítka.

Dalším faktorem je teplota: je třeba se vyhnout nabíjení při nízkých teplotách, protože to také zkracuje životnost baterie. V žádném případě byste neměli nabíjet při teplotě nižší než 0 °C. Naše nabíječky Einhell proto mají integrovanou ochrannou funkci, která zabrání nabíjení, pokud je baterie Power X-Change příliš studená nebo příliš horká.

S naší nabíječkou Power X boost můžete nabíjet baterii ještě rychleji v režimu boost s nabíjecím proudem 6 A.

Kdy se má správně nabíjet? Co je paměťový efekt?

Ale co paměťový efekt? Existuje ještě, nebo je to jen mýtus? Díky moderním lithium-iontovým bateriím můžeme dnes naštěstí říci, že tento tzv. paměťový efekt již v této podobě neexistuje.

Co to ale paměťový efekt je? Dochází k němu, když jsou baterie krátkodobě dobíjeny, přestože ještě nejsou vybité. Zejména u dnes již zastaralých nikl-kadmiových baterií to vedlo k tomu, že si "zapamatovaly" úroveň nabití a při dalším nabíjení už je nebylo možné nabít na plnou kapacitu.

V současné době je většina zařízení vybavena lithium-iontovými bateriemi, jako je naše řada Power X-Change. Ty mají výrazně delší dobu provozu a paměťový efekt již není tak závažný. Nicméně i u nových zdrojů energie je rozhodující, jak dlouho a kdy se nabíjejí. V zásadě je třeba si uvědomit, že kapacita akumulátorů se zhoršuje, pokud je akumulátor často a příliš dlouho připojen k nabíječce. Zejména posledních několik procent nabíjení představuje pro systém ukládání energie velkou zátěž. Na druhou stranu by se Li-Ion baterie neměla zcela vybíjet, protože to může vést k hlubokému vybití. Mimochodem: Naše baterie Power X-Change signalizují - například blikáním - že jsou vybité. To však neznamená, že jsou hluboce vybité.

V závislosti na modelu můžete kontrolovat úroveň nabití baterie pomocí LED displeje nebo LED kontrolky.

Co je hluboké vybití?

Moderní dobíjecí baterie se automaticky vypnou, jakmile nabití klesne pod určitou minimální úroveň. To má zabránit nebezpečnému hlubokému vybití. O hlubokém vybití se hovoří tehdy, když se vybije celá kapacita baterie nebo se tato minimální hodnota nabití podcení. K tomu obvykle dochází, když se baterie skladují vybité. Pokud samovybíjení probíhá příliš dlouho, dochází k hlubokému vybití, které může způsobit trvalé poškození. Lze takto hluboce vybité baterie ještě zachránit? Někdy ano.

Tip: Naše nabíječky Power X-Change jsou vybaveny režimem obnovení. Pokud je akumulátor vložen do nabíječky a jeho hluboké vybití ještě nedošlo příliš daleko, lze jej v mnoha případech ještě ""zachránit"". Nabíječka nabíjí lithium-iontový akumulátor velmi opatrně, dokud není dosaženo minimální hodnoty nabití. Poté ji lze opět normálně nabíjet.

Naše nabíječky jsou vybaveny obnovovacím režimem, který dokáže zachránit hluboce vybité baterie.

Nabíjení: Mohu to udělat?

Lithium-iontová baterie se cítí "nejpohodlněji" při úrovni nabití 30 až 70 %. To mimochodem odpovídá přesně dvěma rozsvíceným LED diodám na displeji stavu nabití baterií Power X-Change. Na rozdíl od starších bateriových technologií má tedy smysl lithium-iontové baterie mezi jednotlivými nabíjeními krátce nabíjet.

Tuto vlastnost jsme využili při vývoji naší patentované technologie multi-ah: akumulátor 4-6 multi-ah od společnosti Einhell lze používat jako akumulátor s kapacitou 4 Ah i jako akumulátor s kapacitou 6,0 Ah. Jako 4 Ah baterie se články nabíjejí a vybíjejí pouze v optimálním rozsahu. To znamená, že při nastavení baterie na 4 Ah jsou články chráněny a životnost baterie se prodlužuje.

U našich baterií Multi-Ah můžete volit mezi různými hodnotami Ah a ovlivnit tak životnost baterie.

Jedna baterie - dvě různé doby provozu

V naší řadě Power X-Change najdete nejen baterie s kapacitou 4-6 Ah, ale také baterie s kapacitou 5-8 Ah. U těchto modelů můžete stisknutím tlačítka změnit nastavení baterie na Ah, které vám vyhovuje. Pokud použijete baterii ve vyšším nastavení Ah, maximalizujete dobu provozu, tj. dobu, po kterou můžete pracovat na jedno nabití baterie. To nemá negativní vliv na celkovou životnost baterie. Pokud však chcete baterii Power X-Change chránit a prodloužit její celkovou životnost až o 300 %, můžete ji používat s nižším nastavením ampérhodin.

Správné skladování lithium-iontových baterií: kde, jak a jak dlouho?

Místnost pro skladování by měla být suchá a chráněná před prachem. Důvodem je přemostění mezi kladným a záporným pólem. Tento proces se urychluje, čím vyšší je vlhkost vzduchu. V důsledku toho se lithium-iontová baterie začne sama vybíjet, což zvyšuje riziko hlubokého vybití.

Jak již bylo zmíněno, rozhodující roli hraje také teplota. Pro baterie se doporučuje teplota mezi 10-40 stupni Celsia, optimální je však chladná pokojová teplota 15-20 stupňů Celsia. Vzhledem k tomu, že vyšší teploty urychlují stárnutí, je třeba lithium-iontové baterie chránit také před slunečním zářením a přímým teplem. Je třeba se rovněž vyhnout příliš nízkým teplotám, tj. teplotám pod 0 °C. V zimě by proto baterie akumulátorového zahradního nářadí neměly být skladovány v garáži, ale spíše ve sklepě bez mrazu nebo přímo v domě.

Při skladování baterií byste také měli dbát na to, abyste je neskladovali příliš dlouho. Ideální je dodržet dobu do šesti měsíců. Při dlouhodobém skladování by měl být stav nabití akumulátoru přibližně 30-70 %. U baterií Power X-Change to poznáte podle toho, že stále svítí 2 LED diody. Kromě toho by měl být akumulátor skladován odděleně od nabíječky, aby se zabránilo jeho předčasnému opotřebení.

Chcete mít baterie v bezpečí a v pořádku? Naše zařízení Power X-Change pro montáž baterií vám s tím pomůže!

Klíčové údaje o lithium-iontových bateriích

Technické parametry

Nejdůležitějšími údaji o baterii jsou ampérhodiny (Ah) pro dobu provozu a watty (W) pro výkon. Pro lepší pochopení můžete pro srovnání použít příklad automobilu. Zatímco ampérhodiny u automobilu znamenají kapacitu nádrže nebo dojezd, watty odpovídají za výkon, tedy za koňskou sílu automobilu. To platí pro srovnání v rámci výkonové třídy, která se udává ve voltech (V). Zde se ustálily voltové třídy 10,8 V, 18 V a 36 V, a to zejména u baterií do nářadí. Každý, kdo si ještě pamatuje hodiny fyziky ve škole, ví, že 1 W = 1 V * 1 A. To znamená, že pokud se zdvojnásobí napětí (volty), zdvojnásobí se i výkon (watty).

Věděli jste to? Díky technologii Einhell Twin Pack můžete místo vlastních 36V baterií jednoduše zkombinovat dvě 18V baterie Power X-Change do 36V zařízení. Ušetříte tak peníze a ochráníte životní prostředí - a přitom získáte dvojnásobný výkon!

Pás na baterie pro odlehčení

Hmotnost Li-Ion baterie hraje také důležitou roli, protože v konečném důsledku ovlivňuje, jak je zařízení praktické. U akumulátorové sekačky na trávu nemusí půl kilogramu znamenat rozdíl, ale 500 g může být při delší práci s akumulátorovou vrtačkou velký rozdíl. Zde vám může pomoci náš pás na baterie. Například při práci s 36V nůžkami na živý plot lze obě baterie nosit v opasku na boku. To méně zatěžuje paže, což může být důležitá úleva, zejména při časově náročné práci.

Mimochodem: Pokud hledáte lehčí akumulátor s velkým výkonem, můžete se blíže podívat na naše akumulátory Power X-Change PLUS. Díky nejnovějším lithium-iontovým článkům jsou tyto modely baterií kompaktnější a lehčí - aniž by to bylo na úkor výkonu a síly.

Pás s bateriemi je navržen tak, aby odlehčil vašim pažím, protože jednoduše nese váhu baterií kolem vašeho pasu.

Pozor: Proč je 18 V a 20 V vlastně totéž?

18 V = 20 V? Ne, zde jsme neudělali matematickou chybu. V případě nářadí se častěji stává, že například 18voltové přístroje jsou prezentovány jako 20voltové nebo 36voltové jako 40voltové. Je to tedy lež? Ne.

Lithium-iontové akumulátory se skládají z akumulátorových článků se jmenovitým napětím 3,6 V. Maximální napětí v nabitém stavu je však přibližně 4,0 V. Pokud se nyní zapojí několik akumulátorových článků do série, výsledek je např. 5 * 3,6 V = 18 V a 5 * 4,0 V = 20 V. Použitá technologie - a tedy i výkon - je však stejná. Nenechte se tedy zmást!

Výkonné lithium-iontové baterie řady Power X-Change s dlouhou životností jsou vybaveny nejmodernější technologií.

Závěr

Jak vidíte, i moderní lithium-iontové baterie vyžadují opatrné zacházení - i když nejsou zdaleka tak citlivé jako starší zařízení pro ukládání energie. Díky našim tipům však můžete snadno prodloužit životnost svých baterií a užívat si jejich bezdrátové energie ještě déle.