Likvidace plevele, zavlažování a dezinfekce: Akumulátorový tlakový postřikovač Einhell v testu Einhell

Jemný postřik, který se rovnoměrně rozprašuje na rostliny, keře, listy a povrchy: Například při zalévání choulostivých rostlin, hnojení, likvidaci plevele nebo dezinfekci větších ploch. Akumulátorové tlakové postřikovače jsou mnohem užitečnější než ruční zahradní postřikovače. Akumulátorové tlakové postřikovače jsme podrobili testu a zjistili jsme, že jsou ještě univerzálnější, než se na první pohled zdá. V našem článku se dozvíte, jak přístroje v testu obstály a k čemu všemu je můžete použít.

Ať už jde o hubení plevele, zalévání nebo dezinfekci: V blogu se dozvíte, proč jsou akumulátorové tlakové postřikovače tak všestranné.

K čemu se používají tlakové postřikovače?

Akumulátorové tlakové postřikovače se používají především na zahradě. Používají se k zalévání rostlin, aplikaci prostředků na ošetřování rostlin nebo k hubení plevele. Akumulátorové tlakové postřikovače jsou také zdatnými pomocníky při hubení škůdců, protože chemické prostředky se s jejich pomocí dostanou i do těch nejmenších koutů a skulin. Postřikovače se však nepoužívají pouze na zahradách a ve sklenících, ale také v interiérech. Tady je možné rozprašovat tekuté dezinfekční prostředky na často dotýkané povrchy, jako jsou poštovní schránky, stoly nebo kliky dveří, a zbavit je tak virů a bakterií. Rovněž se tlakové postřikovače často používají při některých úklidových nebo renovačních pracích, například pro snadnější odstranění starých tapet.

Vhodné kapaliny

Dříve než začnete, je důležité si přečíst, které kapaliny jsou pro váš akumulátorový tlakový postřikovač vhodné. V zásadě platí, že přípravky určené k postřiku by měly mít vždy konzistenci podobnou vodě. Některé postřiky bude nutné před aplikací naředit. Vždy byste měli použít koncentraci uvedenou výrobcem. Pro použití s akumulátorovými tlakovými postřikovači Einhell se doporučují následující látky:

  • voda
  • přípravky na ochranu rostlin
  • herbicidy
  • přírodní oleje rozpuštěné ve vodě (např. neemový olej, řepkový olej)
  • hnojiva rozpuštěná ve vodě
  • kapalné dezinfekční prostředky
Tlakové postřikovače Einhell přeměňují kapalinu z nádrže na nejjemnější mlhu.

Jak fungují tlakové postřikovače

Všechny tlakové postřikovače pracují na stejném principu: Uvnitř postřikovače se vytváří tlak pomocí čerpadla, které vytlačuje kapalinu z nádoby prostřednictvím postřikovací tyče a trysky. V případě postřikovače Einhell je tato mosazná tryska nastavitelná, takže můžete regulovat mezi rozprašovanou mlhou a cíleným proudem.

Obecně lze rozlišovat dva typy tlakových postřikovačů, které se od sebe z konstrukčního hlediska liší. U ručních postřikovačů, často zjednodušeně označovaných jako zahradní postřikovače, vzniká tlak aktivními čerpacími pohyby. U ostatních tlakových postřikovačů probíhá zvyšování tlaku automaticky pomocí integrovaného čerpadla. Čerpadlo akumulátorového tlakového postřikovače Einhell získává potřebnou energii z baterie Power X-Change.

Akumulátorové tlakové postřikovače Einhell v testovacích podmínkách: Zde se dozvíte, jak si vedly

Naše modely tlakových postřikovačů jsme podrobili intenzivnímu testu a můžeme vám říci, jak si vedly při praktickém využití.

Sestavení

Důležitým faktorem při testu tlakového postřikovače byla snadná montáž. Tlakové postřikovače Einhell jsou připraveny k použití v pouhých čtyřech krocích. Nejprve se na pistolovou rukojeť našroubuje rozstřikovací tryska, poté se zapojí hadice a upevní se maticí. Ve třetím kroku se hadice přišroubuje k nádrži. Nakonec chybí už jen nabitá lithium-iontová baterie Power X-Change - stačí ji zacvaknout a je hotovo.

Pokud chcete tlakový postřikovač nosit při delší práci, aby se vám lépe rozložila hmotnost na tělo, můžete si v závislosti na modelu zaháknout praktický ramenní popruh a nastavit si ho na individuální délku. Díky speciálním nosným popruhům lze náš akumulátorový tlakový postřikovač GE-WS 18/150 Li nosit i na zádech jako batoh. Nádrž tohoto batohového postřikovače pojme až 15 litrů kapaliny, kterou můžete během používání pohodlně nosit na zádech.

V závislosti na modelu lze akumulátorový tlakový postřikovač nosit na zádech nebo zavěšený přes rameno jako tašku.

Naplnění

V závislosti na velikosti postřikovaných ploch budete potřebovat jiné množství přípravku. Abyste je nemuseli neustále doplňovat, věnujte při nákupu pozornost maximálnímu objemu nádržky. Nádrže modelů Einhell jsou vybaveny indikátorem stavu naplnění, který ukazuje, kolik postřikovacího prostředku v nádrži ještě zbývá.

Během testování pro nás bylo při doplňování postřiku důležité, aby se nádrž dala snadno otevřít. Zatímco náš akumulátorový zádový postřikovač má pro plnění velký otočný zámek, menší tlakové postřikovače lze pohodlně doplnit plnicím otvorem na horní straně pomocí konve nebo hadice. Uzávěr tohoto otvoru tvoří praktická odměrka, kterou lze také použít k přesnému dávkování, míchání nebo ředění postřikové látky.

Postřik

Snadno použitelná pistolová rukojeť, automatické čerpadlo a nízká hmotnost zařízení jsou některé z výhod, které zpříjemňují používání tlakového postřikovače. Užitečný je také nastavitelný proud postřiku, který lze díky mosazné trysce regulovat od bodového proudu přes vějířovitý postřik až po jemnou mlhu. To u našich přístrojů funguje velmi jednoduše otáčením stříkací trysky ve směru nebo proti směru hodinových ručiček.

Pokud by vám postřikovací tyče dvou modelů tlakových postřikovačů GE-WS 18/75 Li a GE-WS 18/35 Li připadaly příliš krátké, jsou teleskopické, takže je můžete jednoduše přizpůsobit. Za tímto účelem povolte aretační matici, jak je popsáno v návodu k obsluze, vytáhněte postřikovací trubku na požadovanou délku a aretační matici opět upevněte.

Čištění

Po skončení práce je třeba tlakový postřikovač vyčistit, aby v nádobě nezůstaly žádné zbytky postřikovacího prostředku. Nejjednodušší způsob, jak to provést, je naplnit nádrž čistou vodou, zavřít ji a protřepat a vodu pak vylít. Potom vodou opláchněte postřikovací tyč a trysku, abyste z ní odstranili zbytky postřikovače. Stříkací pistoli a trysku lze také vyjmout a vyčistit vodou. Abyste zabránili zbytkové vlhkosti, měli byste nechat nádržku v otevřeném stavu vyschnout.

Tipy k používání tlakového postřikovače

Vybrali jsme několik užitečných tipů, na které je třeba si dát pozor:

  • Nikdy nenechávejte postřikovač na přímém slunci.
  • Pokud stříkáte jiné látky než vodu, je nejlepší držet zvířata mimo dosah.
  • Noste uzavřený oděv nebo (v závislosti na postřikované látce) ochranný oblek.
  • Používejte obličejovou masku a ochranné brýle, abyste předešli podráždění očí a dýchacích cest.
  • Při práci nad hlavou může být užitečná ochrana hlavy.

Jednoduchá dezinfekce

Pravidelný úklid je důležitý i jako prevence vzniku šíření bakterií a virů. Přestože se tlakové postřikovače obecně používají častěji na zahradě, naše dva aku modely GE-WS 18/75 Li a GE-WS 18/35 Li jsou také praktickými pomocníky pro rychlou a důkladnou dezinfekci a čištění často dotýkaných povrchů. Jednoduše naplňte tekutý dezinfekční prostředek, který má konzistenci podobnou vodě. Pro zabránění podráždění očí a sliznic je vhodné používat ochranné brýle a masku.

Akumulátorové tlakové postřikovače Einhell jsou vhodné také k dezinfekci různých povrchů.

Shrnutí: Všestrannější, než si dokážete představit!

Vyzkoušejte si je sami a objevte výhody tlakových postřikovačů Einhell - kromě fantastického poměru ceny a výkonu totiž nabízejí i řadu dalších předností! Díky popruhům na přenášení se snadno přepravují. Pomocí baterií Power X-Change se můžete pohybovat flexibilně. Díky velkému průtoku až 102 litrů za hodinu je postřik aplikován rovnoměrně a rychle i na velké plochy. Dalším důležitým aspektem praktického testu byla jednoduchá a pohodlná manipulace, kterou zajišťuje nízká hmotnost tlakových postřikovačů, nastavitelná mosazná tryska a snadno použitelná pistolová rukojeť.