Tipy a triky na správné čištění akumulátorového zametacího stroje Einhell

Jste hrdým majitelem akumulátorového zametacího stroje TE-SW 18/610 Li-Solo nebo o jeho pořízení uvažujete? S vysokým výkonem, který zametací stroj poskytuje, můžete rychle a pohodlně uklidit i velké plochy. Aby vám radost ze zametače dlouho vydžela, měli byste jej pravidelně čistit a bezpečně skladovat v čistém prostředí. V tomto článku se dozvíte, co přesně je třeba zohlednit při údržbě a čištění zametacích strojů.

Zametací stroj z řady Power X-Change je výkonnou variací na běžný smeták či ruční zametací stroj. Díky zametacím kartáčům, které jsou poháněny výkonnou lithium-iontovou baterií, dosahuje stroj plošného výkonu 1800 m² za hodinu. Velká kola a řídící kolečka zajišťují velmi snadné manévrování se strojem a díky jeho ergonomickému tvaru je úklid chodníků a ploch kolem domu, dvora a zahrady skutečnou hračkou. Velkou výhodu oproti ručním zametacím strojům vykazuje při úklidu rohů a okrajů, protože kartáče, které se otáčeji i při stání, netlačí nečistoty do krajů, ale zametají je bezpečně do sběrné nádoby! Shrnuli jsme pro vás tipy a triky, které vám pomohou udržet váš zametací stroj jako nový, a také vám poradíme, čeho byste se měli za každou cenu vyvarovat!

Díky tomu, že se kartáče otáčejí i při zastavení stroje, umožňuje akumulátorový zametač bez námahy odstraňovat listí a nečistoty i v rozích nebo při okrajích.

Jak používat zametací stroj

Používání akumulátorového zametacího stroje je velmi snadné. Přesto byste měli vzít v úvahu několik základních bodů!

Používejte pouze na suchém povrchu

Zametací stroj by se měl používat pouze na tvrdém a suchém povrchu. Aby se v kartáčích nezachytily vlhké nečistoty nebo mokré listí a nezasekly se, měli byste zametací stroj používat pouze v suchých dnech.

Akumulátorový zametací stroj by se měl používat pouze na suchém povrchu.

Zametání na nerovném povrchu

Chcete-li pečlivě zamést všechny nečistoty, a to i na nerovných površích, můžete odmontovat zametací hranu (tzv. lamelu) na spodní straně přístroje. Jak přesně to provést, naleznete v návodu k obsluze. V návodu je také vysvětleno, jak snadno stroj sestavíte a které šrouby je potřeba otočit, abyste ušetřili místo při skladování.

Pro lepší zametací výkon na nerovném povrchu lze odmontovat zametací hranu tzv. lamelu (umístěna mezi kartáči).

Tipy na čištění zametacího stroje

Abyste vždy dosáhli maximálního výkonu při zametání a aby váš zametací stroj vypadal stále jako nový, měli byste jej po každém použití vyčistit. Toto pravidelné čištění není žádná věda a zabere jen pár minut vašeho času.

  1. Vyjměte baterii: Je jedno, jaké zařízení chcete vyčistit, vždy byste ho měli nejprve odpojit od zdroje napájení. U elektrických zařízení se ujistěte, že je kabel odpojen ze zásuvky. U akumulátorových zařízení, jako je například zametací stroj, jednoduše vyjměte baterii Power X-Change.
  2. Vyprázdněte sběrnou nádobu: Dalším krokem je vyjmutí sběrné nádoby a její vyprázdnění nad odpadkovým košem. Pokud v nádobě zůstanou nějaké nečistoty, můžete ji podle potřeby otřít vlhkým hadříkem. Než však sběrnou nádobu znova nasadíte a než zametací stroj uvedete znovu do provozu, ujistěte se, že je nádoba zcela suchá!
  3. Vyčistěte zametací kartáče: V třetím kroku vyčistěte oba kartáče zametacího stroje. Pokud jste například uklízeli velkou plochu, kde bylo mnoho opadaných květin a listí, mohly se zachytit na kartáčích. Kartáče můžete buď vyjmout šroubovákem, nebo můžete sklopit řidítka a umístit zametací stroj do parkovací polohy, abyste měli ke kartáčům lepší přístup. Pak můžete nečistoty a listí opatrně odstranit ručně. Chcete-li se zbavit i prachu, můžete demontované kartáče opatrně vyklepat - dávejte však pozor abyste neohnuli štětiny! Ale němejte obavy: Pokud se zametací kartáč náhodou zlomí, můžete si snadno objednat náhradní kartáč přes servisní oddělení Einhell.
  4. Vyčistěte kryt: Obecně byste měli udržovat kryt motoru a větrací otvory pokud možno bez prachu a v ideálním případě je vyčistit po každém použití zametacího stroje. K tomu stačí pouze vlhký hadřík. Na odolné nečistoty můžete použít i trochu jemného mýdla. Dbejte však na to, aby se do vnitřku přístroje nedostala žádná voda a před čištěním krytu hadřík vždy dobře vyždímejte.
Upozornění: K čištění akumulátorového zametacího stroje nepoužívejte žádné čistící prostředky ani rozpouštědla! Ty by mohly způsobit poškození plastové části přístroje nebo štětin kartáčů! K čištění postačí voda a trocha jemného mýdla.
Sběrnou nádobu lze snadno vyjmout ze zařízení pro důkladné vyčištění.

Jak uložit akumulátorový tlačný zametač

Baterii vždy skladujte odděleně

Kam ale odložit akumulátorový zametací stroj Einhell, když se nepoužívá? Před uložením zametacího stroje byste měli vždy vyjmout baterii, kterou lze okamžitě dobít v jakémkoli nabíjecím zařízení z rodiny Power X-Change.

Pokud se akumulátorový zametací stroj nepoužívá, měla by být baterie vždy vyjmuta a uložena odděleně.

Zametací stroj v prostorově úsporné parkovací poloze

Pokud zametací stroj odkládáte pouze na několik dní nebo týdnů, je nejlepší najít místo chráněné před větrem a deštěm, například garáž, sklep nebo zahradní kůlnu. Sklopná řidítka umožňují prostorově úsporné skladování robustního zametacího stroje. Stačí pouze povolit spodní matice s rychloupínací funkcí, dokud kolíky nevyskočí z upevnění. Poté můžete řidítka sklopit a přístroj umístit do svislé parkovací polohy.

Ve složeném stavu a v parkovací poloze zabírá akumulátorový zametač velmi málo místa.

Správné uskladnění zametacího stroje přes zimu

Chcete uložit svůj akumulátorový zametací stroj k zaslouženému spánku poté, co vás ušetřil zametání koštětem a rychle a spolehlivě uklidil všechny chodníky a velké plochy kolem domu a zahrady? Pak se ujistěte, že zametací stroj skladujete na tmavém, suchém a nezamrzajícím místě při teplotách, které v zimě neklesnou pod 5°C a v létě nevystoupí nad 30°C.