Jak připravit zahradu na jaro: 4 hlavní úkoly a tipy

Dlouho byla zima a nevlídné počasí, zahrada byla v zimním spánku a někteří z vás možná v posledních týdnech a měsících toužili po začátku jara. Konečně můžeme realizovat projekty, které jsme během zimy pro naší zahradu vymysleli! Budeme konečně zase venku!

Když nastane ten pravý čas, ze země vykouknou první mladé květy a stromy se opět pomalu zazelenají, vyvstane otázka, jaké zahradnické práce je nyní potřeba udělat a jak připravit zahradu na nadcházející sezónu. V tomto článku vám proto prozradíme čtyři důležité úkony, díky nimž bude vaše zahrada připravena na jaro.

1. úkol: Prořezávání trvalek a travin

Pryč jsou doby, kdy se trávy a trvalky před zimou přesně zastřihávaly a zanechávaly po sobě prázdnou, fádní zahradu. Dodávají totiž zahradě strukturu, i když uschnou. Přes zimu poskytují úkryt hmyzu a navíc jejich vrcholky vypadají s trochou sněhu prostě moc krásně. Zahrada si tak zachová svůj půvab i v chladném období.

Zatímco na podzim si ještě můžete udělat pohodlí a nechat zahradu zahradou, na přelomu března a dubna, nastává čas jarního úklidu - začíná nový zahradní rok!

Vše by se mělo seříznout ještě předtím, než rostliny silně vyraší. Jinak hrozí poškození mladých výhonů.

Optimálně bychom měli řízky shromažďovat na jednom místě v zahradě až do dubna a teprve později je seřezávat. Hnízdící hmyz tak získá možnost začít jaro v klidu. Řízky, nejlépe bez semen a plevelů, lze poté zpracovat na mulč pomocí drtiče.

Jaký mulč je pro co vhodný?

Podle toho, co přesně sekáte, můžete výsledný mulč použít k různým účelům:

  • Hrubší mulč z větších odřezků lze použít k ochraně rostlin před chladem. Chrání také půdu před vysycháním a omezuje výskyt plevele.
  • Odřezky ze stonků a listů jsou vhodné jako hnojivo na záhony.

Pro drcení používáme elektrický nožový drtič GC-KS 2540 CB od společnosti Einhell. Praktický sběrný box, který je umístěn přímo pod drtičem, dále usnadňuje rozsypávání. Pojme až 55 litrů nadrceného materiálu.

Pokud chcete, aby se rozdrcený materiál na kompostu optimálně rozkládal, doporučuje se také použití bubnového drtiče, například elektrického tichého drtiče GC-RS 60 CB. Ten větve takříkajíc rozdrtí a tím rozbije jejich vlákna. Urychlí se tak proces rozkladu.

Dále je třeba poznamenat, že záhony by v ideálním případě měly být před mulčováním zbaveny plevele. Pokud budete pečliví a plevel odstraníte v březnu, obvykle vám to bude pomáhat po celý rok.

2. úkol: Prořezávání dřevin

Dalším důležitým úkolem na jaře je prořezávání dřevin a růží. Letně kvetoucí keře, jako je komule, ořechokřídlec a hortenzie, by se měly stříhat na začátku roku; časně kvetoucí keře, jako je šeřík nebo forzýtie, by se měly stříhat až po odkvětu. Pro většinu dřevin, které snášejí řez, platí následující pravidlo: čím více budete řezat, tím silnější budou výhony. To platí i pro růže a ovocné stromy.

Které zahradní nářadí je však vhodné pro které dřeviny?

3. úkol: Vertikutace trávníku

Po zimě je třeba věnovat pozornost také vašemu trávníku. Ve většině případů se během zimních měsíců vytvořily nevzhledné skvrny. Mech a plevel se mohly nerušeně šířit. Na jaře je třeba se s těmito neduhy vypořádat. Vertikutací uvolníte horní vrstvu trávníku, aby půda mohla lépe přijímat živiny a vodu. Zároveň trávník zbavíte nežádoucích plevelů, mechu a travní plsti. Používáme akumulátorový provzdušňovač GC-SC 18/28 Li s baterií o kapacitě 5,2 Ah. S ním můžeme na jedno nabití baterie snadno zpracovat 200 m² trávníku.

Jak ale přesně funguje vertikutace, na co je třeba pamatovat a co znamená provzdušňování? Na našem blogu Einhell již najdete podrobného průvodce s nejlepšími tipy.

4. úkol: Sázení

Březen a duben jsou nejlepší měsíce pro výsadbu, aby vaše zahrada později vyrostla v plné kráse. Jakmile přestane být půda zmrzlá a teploty se zvýší, mohou se do zahrady nastěhovat první letošní trvalky a dřeviny. Akumulátorový vrták GP-EA 18/150 Li BL vám usnadní vrtání půdy. Můžete s ním vyvrtat díry hluboké až 80 cm a bez větší námahy tak například vysadit malé stromky.

Jednoletky, např. letní květiny, můžete pěstovat také na okně orientovaném na jih, při umělém osvětlení nebo ve skleníku. Pokud chcete květiny vysadit přímo venku, měli byste u mnoha odrůd počkat až na dobu po ledových mužích v polovině/konci května. Opatrní byste měli být také při výběru stanoviště. Vzhledem k tomu, že některé trvalky nemusí v této době ještě vyklíčit, je možné, že na umístění rostliny zapomenete a při kopání ji poškodíte.

Na závěr vám přinášíme bonusový tip, který vám práci na zahradě dost usnadní:

Tip navíc: Vyfoťte všechny záhony v různých ročních obdobích. Vždy tak budete vědět, co kde roste a kam budete chtít na podzim vysadit další cibuloviny.

Závěr: Začněte včas - s tím správným nářadím

Se správným postupem můžete zahradu na jaře snadno připravit na novou sezónu. A díky bateriovému systému Power X-Change můžete svou zahradu jednoduše a bez problémů probudit k životu. Akumulátory můžete používat pro všechno nářadí a libovolně je střídat - podle toho, který úkol je zrovna na pořadu dne.