Sekání trávy: ideální čas a správné nastavení

Rovnoměrný, svěží, zelený trávník bez mechu, hnědých a holých míst - dobře udržovaný trávník je chloubou každého majitele zahrady. Vedle vertikutace a hnojení je sekání trávníku nejdůležitějším úkolem, protože pravidelné sekání stimuluje růst travních rostlin a umožňuje jim růst do šířky - což jsou nejlepší podmínky pro hustý trávník. V tomto příspěvku na blogu vám pomocí užitečných rad vysvětlíme, jak a kdy byste měli trávník nejlépe sekat.

Správné sekání trávníku je základem krásného trávníku.

Optimální výška sečení při sekání trávníku

Zatímco v jiných zemích jsou vřetenové sekačky velmi oblíbené, na českých zahradách se používají především rotační sekačky na benzín, elektrický nebo bateriový pohon. Tyto sekačky sekají trávu pomocí horizontálně rotujících nožů. Aby byl tento střih čistý a stébla trávy se netřepila, musí být nože rotačních sekaček velmi ostré. Proto byste měli nože sekačky alespoň jednou ročně nabrousit. Pokud vidíte roztřepené a nerovnoměrné řezy, je ostří tupé. Ujistěte se také, že jsou při sekání vysoké otáčky motoru. Čím vyšší jsou otáčky motoru, tím rychleji se nože otáčejí a tím čistší je střih.

Výšku sečení na sekačce lze obvykle nastavit v několika stupních. Tyto stupně se obvykle nepřevádějí 1:1 na centimetry, takže stupeň 1 nemusí nutně znamenat 1 cm výšky sečení. V návodu k obsluze sekačky si můžete vyhledat, který stupeň se vztahuje ke které výšce sečení. Pokud ji nemáte po ruce, můžete posekat malou plochu - nejlépe ve stínu - a pak ji změřit.

Pro běžně používaný trávník je ideální výška sečení 4 cm. Stinné plochy by měly být posekány o jeden až dva centimetry výše. Tráva tak bude mít větší plochu zeleného stébla pro fotosyntézu a dokáže se vyrovnat se sníženým slunečním zářením. Čistě okrasné trávníky lze také sekat kratší, přibližně na 3 cm.

Příliš krátký střih trávník škodí zejména v suchých obdobích. Pokud delší dobu nepršelo, měli byste ponechat i o něco delší stébla trávy. Pokud je tráva příliš krátká, trpí také kořeny, protože již nejsou chráněny před přímým slunečním zářením. Příliš krátká stébla a nechráněné kořeny trávník rychle vysušují a hnědnou. Navíc další růst je pro příliš krátce posekanou trávu nesmírně namáhavý. Mechy a plevele rády využívají této příležitosti, aby oslabenou travní rostlinu na zahradě vytlačily a rozšířily se. Pokud však necháte stébla příliš dlouhá, připravíte je o impuls k dalšímu růstu a plevel se rozšíří.

Při úpravě výšky sečení se vždy řiďte pravidlem 1/3. To sleduje přirozený růst stébla trávy s přihlédnutím k jeho vegetačnímu bodu a obvykle činí přibližně polovinu výšky stébla. Jestliže trávu posekáte více, trvá poměrně dlouho, než se výhonek vzpamatuje a začne znovu růst. Pokud se tak stane, bude váš trávník nejednotný. Proto se doporučuje sekat trávník, který povyrostl, například z důvodu delší dovolené, v několika fázích, abyste neposekali příliš mnoho najednou a neposunuli vegetační bod opět dolů.

Kdy je správný čas na sekání trávníku, to závisí na několika faktorech.

Správný čas na sekání trávníku

Jak již bylo vysvětleno, opakovaný střih zajišťuje, že se traviny u kořene rozvětvují a vytvářejí pěkný hustý povrch. Za optimální frekvenci sečení se proto za normálních podmínek považuje jeden týden - v závislosti na počasí, hnojení, zavlažování a umístění v zahradě.

Sekání trávníku v létě

Pravidelné sečení v létě zajišťuje optimální růst trávníku. To také výrazně zpomaluje růst plevele. V teplých letních měsících byste měli trávník sekat alespoň jednou týdně - ale na správnou výšku! Pět centimetrů dlouhá stébla jej účinně chrání před vysycháním. Nikdy nesekejte trávník na prudkém poledním slunci, ale volte chladnější večerní hodiny nebo ranní sekání.

Sekání trávníku na podzim

Správná příprava na zimu je zásadní pro to, aby se váš trávník mohl příští jaro opět naplno rozběhnout. Dokud to počasí dovolí, měli byste trávu sekat jako obvykle. Doba posledního sečení závisí na teplotě. Pokud není v noci příliš chladno, tráva bude pokračovat v růstu. První mrazy obvykle přicházejí v polovině až na konci října. To je ta správná doba pro poslední sečení trávy. Dbejte na správnou výšku sečení. Stébla sekejte o půl centimetru více než obvykle. Pokud je trávník příliš dlouhý, první sníh by mohl stébla zatlačit dolů a zvýšit riziko výskytu plísní a chorob. Abyste toto riziko ještě více snížili, musíte vždy odstranit zbytky trávy z posledního sekání a nenechávat je jako mulč.

Sekání trávníku v zimě

V zimě můžete trávník nechat odpočívat. Tráva v tomto období roste jen málo nebo vůbec. Dbejte však na pravidelné odstraňování listí, aby měl trávník dostatek světla a půda nebyla příliš mokrá. Poslední jmenovaná podmínka je důležitá zejména při dlouhotrvajících mrazech, kdy se zmrzlá stébla trávy mohou zlomit a trávník se z toho na jaře vzpamatovává jen obtížně.

Sekání trávníku za mokra

Trávník by se neměl sekat, když je mokrý. Vlhká stébla trávy se pak nesekají čistě. Trávník je tak více namáhán. Dochází ke zhoršení sečení, protože posekaná tráva se shlukuje a nedaří se ji úplně dobře dostat do sběrného koše. Na mokré půdě mohou také kola snadnou zapadnout a poškodit kořeny trávy - čím těžší stroj, tím větší je toto riziko.

Sekání trávníku v horku

Při teplotách nad 30 °C se nedoporučuje ani sečení trávníku, protože by půda příliš rychle vyschla. Ráno je tráva obvykle ještě příliš mokrá, takže pozdní odpoledne je pro sečení úplně ideální. Čerstvě posekaný trávník pak můžete snadno i zalít.

Benzínové sekačky jsou výkonné, ale také hlučné.

Tipy pro správné sečení

  • Neušlapejte trávu. Při sekání trávníku se pohybujte pouze v již posekané oblasti. Stébla trávy se po pošlapání nějakou dobu rovnají, což znamená, že nemusí být zcela posekaná, nebo alespoň ne ve stejné výšce.
  • Využívejte celou šířku sečení. Dbejte na to, abyste využili celou šířku sečení sekačky. Nejenže budete rychleji hotovi, ale také dosáhnete rovnoměrnějšího střihu. Veďte sekačku tak, aby vždy zasahovala o jednu šířku kola do již posekané dráhy sečení. Vytvoříte tak celistvý povrch bez šmouh.
  • Dbejte na okraje trávníku. Pokud jste trávník opatřili okrajem, musíte dbát na to, aby kola sekačky nesklouzla do přilehlého záhonu. V opačném případě může nůž jednoduše odříznout části trávy. Lepší je ponechat úzký pruh a ten pak odstřihnout nůžkami na okraje trávníku nebo vyžínačem.
  • Správné sečení svahů. Svahy vždy sekejte v pravém úhlu k jejich sklonu. Tím dosáhnete rovnoměrného střihu. Také budete pracovat bezpečněji, protože sekačka je vždy ve stejné výšce jako vy a nemůže se přes vás převalit, pokud spadnete.

 

Použití mulče jako hnojiva

Naše závěrečné tipy: Pokud sekáte trávník často a sekáte ho jen na několik milimetrů, můžete nechat na trávníku i zbytky trávy jako mulč. Tato tenká vrstva posečené trávy pak působí jako hnojivo, zadržuje část vody a podporuje tvorbu humusu a kyprou strukturu půdy. To však funguje pouze v případě, že tráva padá ve formě velmi krátkých odřezků. Pokud to není možné, je nutné posekanou trávu sbírat, jinak připraví rostliny o pověstný vzduch k dýchání.

Staňte odborníkem na sekání trávníku - se sekačkami na trávu od společnosti Einhell