Použití brusky na sádrokarton - tipy a informace pro ambiciózní kutily

Jako kutilovi profesionálovi vám to bude jistě povědomé: Při rekonstrukci nebo renovaci domu chcete rozdělit místnosti, narovnat stěny nebo zakrýt nevzhledné zdivo. K tomu budete potřebovat instalovat sádrokartonové desky nebo omítnout stěny. Jakmile dokončíte náročnější práce, jako je stavba rastrů a instalace sádrokartonových desek, je čas na dokončovací práce a vyhlazení případných nerovností a přebytečných výplní.

A to není jediné místo, kde se bruska a leštička na sádrokarton Einhell hodí. Odstraňuje také zbytky tapet, zbytky lepidel, barev, laků a uvolněné omítky a připravuje tak povrch na další kroky, jako je malování nebo tapetování.


Ukážeme vám, co přesně bruska na sádrokarton je a jak funguje, jak se správně připravit na práci a na co byste si měli dát pozor, abyste měli jistotu, že je vaše stěna připravena k pokračovacím pracím.

V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o bruskách na sádrokarton.

Co všechno umí bruska na sádrokarton?

Aby se vám se sádrokartonem lépe pracovalo po dokončení montáže, tj. aby při malování nebo tapetování nevznikaly nevzhledné skvrny, je třeba stěnu nejprve obrousit. Na rovné pracovní ploše se pracuje mnohem lépe, např. při malování stěn.

Při práci se sádrokartonovými stěnami se sádrokartonové desky přišroubují k sádrokartonovému profilu pomocí šroubováku na sádrokarton. Vzniklé otvory pro šrouby ve stěně a hlavičku šroubu, která končí v jedné rovině se stěnou, lze opět zakrýt pomocí tmelu. Tímto způsobem se také vyhladí spáry mezi dvěma sádrokartonovými deskami. Zaschlou přebytečnou výplň lze přebrousit bruskou na sádrokarton, aby nebyly vidět žádné zbytky a vznikl rovný povrch.

Modely brusek na sádrokarton Einhell jsou připevněny k teleskopické rukojeti o délce 165 cm, která umožňuje nastavit brusku na všechny běžné výšky stropu. Můžete tak pohodlně pracovat i na vysokých stropech a menších schodištích. Oporou vám bude také několik volně nastavitelných kloubů, díky nimž se s bruskou na sádrokarton Einhell dostanete ještě snadněji do těžko přístupných míst. Brusku můžete dokonce proměnit v brusku na stropy. Součástí brusky na sádrokarton Einhell TE-DW 225 X je také trojúhelníkový brusný kotouč, který vám umožní snadno brousit všechny rohy. Díky systému háčků a smyček na zadní straně brusného kotouče o průměru 255 mm můžete snadno měnit brusný papír a díky různým velikostem zrn přizpůsobit tloušťku broušení povrchu. Nyní, když jste stěnu obrousili, můžete pokračovat v práci na ní: omítání, malování, tapetování nebo obkládání.

Pomocí teleskopické rukojeti lze snadno brousit vysoké stěny a stropy.

Akumulátorová vs. kabelová zařízení

Náš sortiment produktů Einhell vám nabízí celou řadu možností, jak najít ideální zařízení pro vás a váš projekt:

  • Bruska a leštička na sádrokarton Einhell TE-DW 225 X
  • Bruska a leštička na sádrokarton Einhell TC-DW 225
  • Akumulátorová bruska a leštička na sádrokarton Einhell TP-DE 18/225 Li

Otestovali jsme tři zařízení a výsledky jsme pro vás sestavili jako srovnání. Hlavní rozdíl mezi těmito třemi zařízeními je v napájení: Dvě kabelová zařízení (TE-DW 225 X a TC-DW 225) doporučujeme zejména pro větší projekty a velké plochy. Zaujmou výkonným motorem o výkonu 600 až 750 wattů. Jsou také plynule teleskopické a mají kloubové ložisko na brusné hlavě, takže se můžete bez omezení pohybovat a ani broušení nad hlavou není problém, protože brusky na sádrokarton Einhell lze snadno přestavět na stropní brusky.

Patří do naší stále se rozšiřující rodiny Power X-Change a pracuje s 18V akumulátorem o kapacitě 6,0 Ah, který vydrží až 78 minut. Jeho rychlostní řídicí elektronika zajišťuje práci přizpůsobenou materiálu a použití. Automatický systém sběru prachu umožňuje brousit čistě a za chodu, neboť nečistoty posílá přímo do sběrného vaku.

Obecně platí, že před zahájením rekonstrukce nebo renovace je dobré si rozmyslet, které zařízení je pro vás nejvhodnější. Pokud pracujete na velké ploše, doporučujeme naše stroje s kabelovým pohonem. Pokud však potřebujete flexibilní a mobilní nástroj, který vám díky akumulátorovému napájení umožní brousit kdekoli, je pro vás vhodným zařízením člen rodiny Power X-Change.

Stejný, ale jiný: bruska na beton

Bruska na beton může díky rotačnímu kotouči opracovávat velké plochy stěn, stropů a podlah z betonu. Brousí a vyhlazuje nerovnosti, jako jsou vrstvy nátěrů, lepidla na dlaždice nebo koberce. Ve srovnání s bruskou na sádrokarton lze brusku na beton díky vyššímu výkonu a nástavcům, jako jsou diamantové brusné kotouče nebo ocelové kartáče, použít také k broušení a čištění tvrdých materiálů, jako je podlahová stěrka, beton a žula. Bruska a leštička na sádrokarton se naproti tomu používá k broušení měkčích materiálů, jako jsou omítky a výplně. Bruska na beton, známá také jako sanační frézka, je konstrukčně podobná brusce na sádrokarton, ale nemá teleskopickou rukojeť. Díky tomu je bruska na beton méně vhodná pro práci na vysokých stěnách nebo stropech.

Bruska na beton je vhodná pro práci s velmi tvrdými materiály, jako je stěrka, beton nebo žula.

Zde jsou hlavní výhody brusky na sádrokarton

  • Výkon: Díky regulaci otáček lze optimálně nastavit výkon brusky. Nepřetržitý chod umožňuje provádět časově náročnější operace.
  • Šetří místo: Pomocí skládací teleskopické rukojeti lze teleskopickou brusku prostorově úsporně uložit. Dodává se v praktickém kufříku.
  • Flexibilní použití: Díky teleskopické rukojeti, nebo v závislosti na modelu, odnímatelnému okraji kartáče pro práci při hranách nebo vyměnitelné brusné podložce jsou brusky na sádrokarton velmi univerzální.
  • Čistá práce: Jemný prach vznikající při broušení se zachycuje pomocí integrovaného systému odsávání prachu nebo pomocí odsávací jednotky připojené k odsávacímu adaptéru.
  • Příslušenství: Díky rozsáhlému příslušenství, které je již součástí balení, můžete ihned začít pracovat.

Tipy odborníků: Co byste měli mít na paměti?

Jako kutil-amatér nemůžete vždy udělat všechno správně - ale to neznamená, že musíte něco udělat špatně. Při provádění stavebních úprav v domácnosti je důležité se řádně připravit, abyste neublížili sobě ani ostatním a vyhnuli se zbytečné práci navíc. Kromě toho správné provádění brusných a brousicích prací zajistí, že budete s konečným výsledkem spokojeni.

Správná příprava

Než začnete brousit, měli byste se řádně připravit. Ušetříte tak čas, peníze i nervy:

  1. Před zahájením si nezapomeňte nasadit ochrannou masku proti prachovým částicím. Během broušení se nejmenší brusné částice uvolňují a dostávají se do vzduchu. Maska chrání vaše dýchací cesty před tímto prachem.
  2. Doporučuje se také vhodný ochranný oděv. Ten nejen chrání oblečení před znečištěním nebo obarvením, ale také chrání před případným poraněním.
  3. Pro samotné broušení budete potřebovat různě hrubý brusný papír. Nejprve začněte s hrubým brusným kotoučem se zrnitostí P60. Ten vám umožní snadno odstranit hrubé nečistoty nebo zbytky. Pro jemné broušení je nejlepší použít středně jemný až jemný brusný papír s velikostí zrna alespoň 120. V závislosti na modelu jsou naše brusky na sádrokarton dodávány s různými brusnými papíry s velikostí zrna P60, P80 a P120.
  4. Abyste po úpravě stěn nemuseli z podlahy utírat všechen prach z broušení, je nejlepší připojit odsávací jednotku, například mokro-suchý vysavač Einhell, přímo k přístroji. Naše akumulátorová bruska na sádrokarton je vybavena integrovaným systémem odsávání prachu a vakem na sběr prachu s rychloupínacím zavíráním a popruhem na přenášení. Stačí jen připojit sběrný vak na prach k hadici a místnost zůstane čistá.
  5. Na mnoha staveništích často chybí správné osvětlení. Abyste mohli brousit čistě a bez zranění, doporučujeme samostatné LED osvětlení. Naše akumulátorové lampy Einhell TE-CL 18/2000 LiAC a TC-CL 18/1800 Li nepotřebují žádné další přípojky napájení a lze je také flexibilně používat.

Jak dále postupovat

Po správné přípravě je třeba zvolit správnou techniku broušení v kombinaci s velikostí zrna brusného papíru a nastavením rychlosti přístroje. Nejprve byste měli zvolit velikost zrna brusného papíru. Čím vyšší je zrnitost brusného papíru, tím je jemnější. Pokud je třeba odstranit velké množství výplně, doporučuje se začít nejprve s hrubším zrnem, abyste provedli určitou přípravnou práci a odstranili větší a tvrdší zbytky. Pokud chcete po broušení obkládat, tapetovat nebo omítat, měla by být práce s hrubým brusným papírem dostačující. Pokud však chcete malovat, měli byste pokračovat v práci s jemným brusným papírem. Tloušťka P120 nebo vyšší by vám měla poskytnout dobrý výsledek.

Spolu s brusným papírem hraje důležitou roli také nastavení rychlosti brusky na sádrokarton. Zde platí pravidlo: čím tvrdší a hrubší nečistoty nebo zbytky je třeba odstranit, tím hrubší brusný papír a tím vyšší otáčky musí být na přístroji nastaveny.

  • TIP: Když začínáte, bylo by dobré vyzkoušet si broušení na nenápadných místech sádrokartonu, abyste získali cit pro broušení a přístroj. Nejlepší je vyzkoušet si broušení s nízkou úrovní brusiva (min. P120) například na spodním rohu sádrokartonu nebo na stěně ve sklepě. Zabráníte tak pozdějšímu viditelnému výskytu nežádoucích vad, protože bylo obroušeno příliš mnoho.

Broušení těsných míst, jako jsou rohy a hrany.

Pro brusky na sádrokarton Einhell nejsou problémem ani rohy a hrany. Chcete-li zde dosáhnout nejlepšího výsledku, můžete buď odstranit okraj kartáčového okraje, nebo použít delta brusnou desku dodávanou s modelem TE-DW 225 X.

S brusnou deskou delta lze snadno brousit rohy a hrany.

Další důležité přístroje pro úpravu stěn

  • Šroubováky na sádrokarton: Akumulátorový šroubovák na sádrokarton TE-DY 18 Li Einhell lze snadno použít k montáži sádrokartonových prvků v interiéru. Protože se specializuje na sádrokartonové konstrukce, je zde vynecháno sklíčidlo vrtačky. Stačí pouze připojit bity, nikoliv vrtačku.
  • Drážkovací frézy na stěny: Stále potřebujete více místa v cihlové zdi pro kabely nebo potrubí? Pak je drážkovací fréza TE-MA 1700 od společnosti Einhell přesně to, co potřebujete. Frézuje do jakéhokoli zdiva s šířkou drážky, kterou lze nastavit až na 38 mm.
  • Vysavače pro mokré/suché vysávání: Vysavače Einhell pro mokré/suché vysávání jsou ideální jako sací zařízení pro brusku na sádrokarton. Díky jejich vysokému sacímu výkonu nemá jemný prach šanci. Pokud si vyberete model vysavače s automatickou zásuvkou, můžete brusku připojit přímo k němu. Pak se vysavač bude automaticky zapínat a vypínat spolu s bruskou. Pro akumulátorovou brusku na sádrokarton doporučujeme akumulátorový mokro-suchý vysavač TP-VC 36/30 S Auto. Pro automatické odsávání prachu naváže speciální vysílač bezdrátové spojení s bruskou na sádrokarton.