Kde se kácí dřevo, musí padat třísky. Jak pracovat s elektrickým hoblíkem.

Dveře drhnou po podlaze, dřevěné okno se po zimě špatně zavírá nebo si prostě chcete vyzkoušet vyrobit nějaký kus nábytku svépomocí? Pro všechny tyto úkoly je šikovným a velmi užitečným nástrojem akumulátorový nebo elektrický hoblík. Jak už to tak ale při zpracování dřeva bývá, většinou to nejde hned a samo. To však není důvod, abyste se hned vzdávali. Používání hoblíku můžete natrénovat. Dali jsme pro Vás dohromady pár tipů a triků, aby se Vám příští práce s hoblíkem určitě vydařila - protože často i maličkosti udělají velký rozdíl!

Frézování, ohýbání, hoblování - to vše jsou pojmy, které zkušený truhlář zná. Jste v hoblování stále ještě nováčkem? Žádný problém! Vysvětlíme vám, jak akumulátorové a elektrické hoblíky Einhell fungují, k čemu je můžete použít a hlavně, jak je správně používat.

Při práci se dřevem se často používají akumulátorové a elektrické hoblíky. V našem blogu vám vysvětlíme, co tato zařízení dokážou.

Jak funguje elektrický hoblík?

Elektrický hoblík je, jak název napovídá, elektrickou verzí klasického ručního hoblíku. Ačkoli oba nástroje plní stejnou funkci - totiž obrábění dřeva - elektrický hoblík se svým způsobem práce více podobá frézce. Zatímco ruční hoblík odřezává vlákna dřeva ostrým hoblovacím nožem, elektrický hoblík pracuje s rotujícím nožovým válcem. Dva oboustranné nože, které jsou připevněny k velké nožové hřídeli, pak odřezávají třísky ze dřeva. Podle toho, jak je nastavena tloušťka třísky hoblíku, lze s tímto užitečným nástrojem dosáhnout velmi přesných a jemných výsledků.

Pokud jste se dosud s elektrickými a akumulátorovými hoblíky nesetkali, bude pro Vás několik pojmů neznámých.

  • Šířka hoblíku například udává, jak široký je hoblovací nůž, a tím i šířka řezu - tedy jak široká je hoblovaná plocha, kterou přejíždíte hoblíkem po obrobku.
  • Hoblovací patka je základní deska hoblíku, která se opírá o dřevo. Hoblovací patka, tj. nosná plocha hoblíku, se zpravidla skládá ze dvou polovin, které jsou od sebe odděleny hoblovacím nožem. Výšku přední poloviny lze nastavit tak, aby se upravila tloušťka třísky.
  • Tloušťka třísky určuje, kolik milimetrů dřeva chcete odstranit přítlakem nad dřevem. U většiny modelů elektrických hoblíků lze obvykle nastavit tloušťku třísky v rozmezí 0 až 3 mm.
  • V-drážka se nachází v hoblovací patce Vašeho nástroje. V závislosti na modelu může být patka opatřena několika V-drážkami. V-drážka je určena k mírnému zkosení hran, rovina se pak nasadí na obrobek tak, aby jeho hrana ležela v drážce. Tímto způsobem můžete hoblík bezpečně vést po hraně obdobku.
  • Na hoblovací patce se nachází také tzv. parkovací botka. Slouží ke snadnému parkování nástroje. Zároveň chrání nůž a obrobek před náhodným poškrábáním. Hoblíky Einhell jsou vybaveny automatickou parkovací botkou.

Zde přichází ke slovu elektrický hoblík.

Hoblíky jsou praktickým nástrojem při zpracování dřeva. Ať už chcete opracovat obrobek, vyzkoušet si konstrukci nábytku nebo zkosit hrany dřevěné terasy - elektrický hoblík je zařízení, které vám s těmito úkoly bezpečně pomůže. V následujících příkladech, Vám ukážeme, jak moc pro Vás může být užitečný.

Zkrácení a vyhlazení

Dveře jsou příliš dlouhé a drhnou po podlaze? Problém vyřešíte velice rychle, protože často stačí i pár milimetrů, aby dveře už Vaši podlahu dál neškrábaly. Sundejte dveře, položte je na vhodné místo ve Vaší dílně, nasaďte hoblík a zkrácení dveří máte hotové za pár minut. 

Povrchové úpravy

Chcete, aby Vaše staré dřevo vypadalo opět jako nové? Místo brusky můžete použít elektrický hoblík. Pokud nastavíte malou tloušťku třísky, dosáhnete čistých výsledků a případné škrábance nebo barevné změny dřeva jednoduše ohoblujete.

Konstrukce nábytku

Při stavbě nábytku čeká na kutily celá řada úkolů. Pokud je dřevo příliš silné, můžete jednoduše snížit tloušťku materiálu elektrickým hoblíkem. Hoblík se také ideálně hodí k vyhlazení hrubých dřevěných povrchů. Stejně tak můžete pro stavbu nábytku použít šikmé nebo špatně nařezané dřevo tím, že ho předem srovnáte do roviny.

Úkosové fazety a hrany

Zkosené hrany jsou nejen dekorativní, ale také chrání před odštěpky dřeva. To může být důležité například u dřevěných teras nebo nábytku. Díky V-drážce je takzvané zkosení nebo-li sražení hran jedním z nejjednodušších úkonů elektrického hoblíku. Pro určení úhlu může být užitečný také úhlový doraz.

Skládání

Skládání je oblíbená technika spojování, která se používá především při výrobě oken, dveří, dřevěných stropů a dřevěného nábytku. Při skládání dochází k odstupňovanému vyfrézování dřeva, které je na jednu stranu designové a může být i funkční. Při této technice je často velmi užitečný hloubkový doraz skládání a paralelní doraz.

Práce s ručním hoblíkem je hrozná makačka? Není divu! S elektrickým hoblíkem Vám půjde práce mnohem lépe od ruky.

Jak správně plánovat: 7 tipů od profesionála

  1. Upevnění a pracovní plocha: Abyste vůbec dosáhli čistých výsledků, musíte obrobek bezpečně upevnit a upnout. Při upevňování obrobku dbejte na to, aby byl umístěn v pracovní výšce, která je pro vás pohodlná. Mimochodem, vždy byste měli mít pevný podklad, abyste mohli bezpečně provádět i dlouhé hoblování.
  2. Správné nastavení nože: Obvykle se elektrický hoblík dodává se dvěma namontovanými tvrdokovovými oboustrannými noži. Pokud se nože časem otupí, vyměňte je, protože karbidové oboustranné nože bohužel nelze přebrousit. Přesný postup výměny nožů najdete v návodu k obsluze. Zda jsou nože správně nastaveny, poznáte podle toho, že po hoblování získáte hladký povrch. Pokud se vytvoří zářezy nebo drážky, nejsou břity hoblovacího nože a základní deska vzájemně správně sladěny.
  3. Správné nastavení hloubky: Než začnete opracovávat dřevo, musíte na přístroji nastavit hloubku řezu. U modelů elektrických hoblíků Einhell můžete hloubku řezu nastavit pomocí otočného nastavovacího knoflíku v rozmezí 0 až 3 mm v krocích po 0,1 mm. Vždy byste měli mít na paměti jednu věc: Čím menší je hloubka řezu, tím hladší je výsledný hoblovaný povrch.
  4. Práce s paralelním dorazem: Při hoblování schodů může být velmi užitečný sklopný hloubkový doraz. Připevňuje se na boční stranu nástroje a způsob montáže najdete v našem návodu. Doraz se přiloží k okraji obrobku, po kterém se hoblík pak pomalu a spolehlivě vede.
  5. Vždy pracujte ve směru vláken: Rozhodně byste měli věnovat pozornost směru vláken dřeva. Pokud hoblujete proti směru vláken dřeva, vytváříte na povrchu výrony. Pokud opracováváte dřevo ve směru vláken a přesto vytváříte nerovnoměrné výsledky, je vhodnější opracovávat častěji a s menší hloubkou řezu nad obrobkem. Při mírném tlaku a pomalém posuvu byste měli dosáhnout čistších výsledků.
  6. Malý přítlak: Při práci s hoblíkem je obecně nutné vyvíjet na přístroj jen malý přítlak, který je však třeba správně rozložit. Na začátku dřevěné plochy tlačte na přední část zařízení, směrem ke konci plochy přesunete tlak na zadní část zařízení. Tím zabráníte tomu, abyste hoblovali obrobek ve tvaru koule, tj. odebírali více dřeva na začátku a na konci dřevěné plochy.
  7. Zkontrolujte vše pomocí vodováhy: Zda jste skutečně hoblovali rovně, můžete snadno zkontrolovat pomocí běžně dostupné vodováhy. Pokud plocha není na konci rovná, můžete ji jednoduše znovu srovnat.
Naše profesionální tipy Vám pomohou dosáhnout přesných a čistých výsledků při práci s elektrickým hoblíkem!

Užitečné vybavení pro elektrický hoblík

Odsávání třísek pro čisté pracoviště

Pokud k odsávacímu adaptéru připojíte odsávací zařízení, například mokro-suchý vysavač, budete mít vždy volný výhled na pracovní plochu.

Parkovací botka

Parkovací botka slouží jako ochrana nože i jako bezpečnostní zařízení nástroje. Mimochodem, elektrické a akumulátorové modely hoblíků Einhell jsou dokonce vybaveny automatickou parkovací botkou.

Zarážka hloubky ohybu

Při hoblování schodů může být velmi užitečný sklopný hloubkový doraz. Přesný způsob jeho montáže najdete v návodu k obsluze. U modelů Einhell se na paralelní doraz nasadí takzvaná tyč pro měření hloubky kroku a nastaví se na požadovanou hloubku.

Nemůžete pracovat venku, ale nechcete mít v dílně dřevěné třísky? Pak připojte k hoblíku odsávací zařízení.

Jak se vyvarovat prasklinám a nerovnostem?

Pokud se při používání elektrického hoblíku objeví ve dřevě praskliny, může to mít několik příčin. Často je to způsobeno příliš velkou hloubkou řezu, tedy tím, že odstraňujete příliš mnoho dřeva najednou. Obecně doporučujeme nastavit hloubku řezu spíše nižší a raději dřevo několikrát přejet a hoblovat vrstvu po vrstvě. Mimochodem: Čím tvrdší je dřevo, tím nižší hloubku řezu byste měli nastavit!

Pomalinku a opatrně, stejnou rychlostí a tlakem byste měli hoblík posouvat po povrchu ve směru vláken. Stručně jsme si vysvětlili, jak zabránit tomu, aby se vám obrobek "nevybouloval": Na začátku dřevěné plochy by měl být jemný tlak vyvíjen na přední část hoblíku a směrem ke konci se tlak přesouvá dozadu.

Pokud všechny tyto tipy nepomohou, měli byste rozhodně zkontrolovat nože hoblíku, protože s tupými noži nedosáhnete rovnoměrných a čistých výsledků. 

Takto byste měli pracovat s elektrickým hoblíkem nad dřevem, abyste se vyhnuli trhlinám.

Shrnutí: Žádný mistr ještě z nebe nespadl

Je třeba se naučit skutečnému hoblování. Při práci se dřevem můžete spoustu věcí udělat špatně - ale také správně. Důležité je, abyste to nevzdávali! Čím více budete s elektrickým hoblíkem cvičit, tím snazší pro vás práce bude. Pokud budete věnovat pozornost našim tipům a třeba si jen vyzkoušíte ten či onen cvičný projekt, než se pustíte do velkých úkolů, brzy se z Vás v práci s hoblíkem stanou profesionálové.