Akumulátorové vyžínače a křovinořezy: Který použít

Nylonové struny nebo kovové nože? Akumulátorové vyžínače nebo křovinořezy jsou nezbytné pro dokonalou péči o zahradu. Pomohou vám odstranit nejen přerostlou trávu, úzké křoviny a nepřístupný plevel, ale také malé keře, nepoddajné kořeny, nálety a odolný travní podrost.

Který nástroj je však pro jednotlivé sekací úkony nejvhodnější? Jaké jsou rozdíly mezi strunovými vyžínači a křovinořezy s noži? A které modely jsou nejvhodnější pro vás a vaše potřeby na zahradě?

V tomto blogu vám vysvětlíme vše o bezpečné manipulaci, různých způsobech použití a zacházení s vyžínači. Podíváme se také na opotřebení a na pořizovací náklady těchto dvou různých sekacích zařízení.

Plný výkon baterie pro větší volnost pohybu

Než se však podíváme na rozdíly mezi strunovými hlavicemi a nožovými, pojďme se krátce zastavit u pravděpodobně nejgeniálnějšího prvku modelů Einhell: u baterie! S baterií z našeho systému Power X-Change máte na zahradě naprostou volnost pohybu. Vaš akumulátorový vyžínač je naprosto flexibilní a dosáhne i do těch nejhůře přístupných částí vaší zahrady. A díky výkonnému lithium-iontovému akumulátoru si můžete užívat plný výkon a špičkové sečení.

Ať už je pro vás tím pravým nástrojem akumulátorový vyžínač se strunovou, nebo s nožem: s flexibilním akumulátorovým systémem Power X-Change budete mít vždy rychle po ruce to nejlepší zahradní nářadí, aniž byste se museli trápit se zamotanými kabely!

Křovinořez s noži nebo vyžínač se strunou: Rozdíly

Sekání pomocí nožů nebo struny: Hledáte dokonalý nástroj, kterým dosáhnete na dlouhou trávu v každém koutě vaší zahrady? Potřebujete křovinořez, který důkladně a precizně odstraní nálety a plevel? Pak jsou křovinořezy a vyžínače od společnosti Einhell přesně to, co potřebujete! V závislosti na modelu zajišťuje perfektní výsledky sečení rotující nylonová struna nebo rotující kovový či plastový nůž - a to i v tom nejzapadlejším koutě zahrady.

Jaké jsou však rozdíly mezi vyžínači se strunou a křovinořezem s noži? Podíváme se blíže na detaily a rozdíly mezi různými vyžínači a křovinořezy a řekneme vám, který sekací nástroj má jaké výhody.

Název

První rozdíl je v samotném názvu nástroje. Strunové vyžínače Einhell vždy používají nylonovou strunu nebo plastový nůž, s jehož pomocí snadno, rychle a bezpečně posečou krátkou i dlouhou trávu.

Křovinořezy naproti tomu používají kovový nůž, který kromě trávy dokáže posekat i plevel, kořeny, malé keře a nálety.

Je to tedy úplně jednoduché: Snadno podle názvu poznáte o který přístroj jde. 

Bezpečnost

Dalším významným rozdílem mezi vyžínačem a křovinořezem je hledisko nebezpečí úrazu. Jak si jistě dokážete představit, riziko zranění v důsledku nesprávné obsluhy je u nylonové strunové sekačky nižší než u kovové čepele. Struna se sice otáčí velmi rychle a efektivně seká trávu, ale nemůže vám způsobit žádné vážné zranění.

Kovový nůž v křovinořezu však může být mnohem nebezpečnější. Byl vyvinut pro náročnější sečení a při nesprávném použití může vést k vážnému zranění. Proto byste při práci s křovinořezem měli vždy nosit ochranný oděv a používat ho v souladu s návodem. Další bezpečnostní informace naleznete v návodu k obsluze vašeho výrobku Einhell.

V zásadě platí, že ať už se rozhodnete pro vyžínač, nebo pro křovinořez, všechna naše zařízení byla námi vyvinuta a testována s ohledem na maximální bezpečnost. Všechny naše vyžínače a křovinořezy jsou vybaveny robustním ochranným krytem kolem žacího nástroje.

Oblasti použití

Přestože na první pohled vypadají velmi podobně, oblasti použití vyžínačů a křovinořezů se výrazně liší. Vyžínače trávy jsou speciálně určeny k péči o trávník. Tyto strunové sekačky snadno a přesně sekají trávu a díky akumulátoru je lze flexibilně používat po celé zahradě. Vyžínače s nylonovými strunami lze používat i v kamenitých částech zahrady nebo v blízkosti zdí, protože strunu kontakt s tvrdými předměty nepoškodí, na rozdíl od plastového nože.

Naproti tomu křovinořez s kovovým nožem je určen k mnohem těžším sekacím úkonům. S tímto nářadím můžete snadno sekat i trávu, díky své hmotnosti a vysokému výkonu si poradí i s malými keři, podrostem nebo tenkými kořeny. Je však třeba dávat pozor, pokud je sečená část příliš tvrdá nebo v blízkosti kamenů a zdí, protože zde by mohlo dojít k rychlému poškození kovového nože, který by pak bylo nutné vyměnit.

Manipulace

Ať už se rozhodnete pro akumulátorový vyžínač s nylonovou strunou nebo křovinořez s kovovým nožem, všechny žací přístroje od společnosti Einhell se velmi snadno ovládají.

Díky ergonomii se dobře drží a jsou ihned připraveny k práci. U vyžínače s nylonovou strunou se při sečení struna postupně opotřebovává. Správnou délku struny obnovíte snadno, pouhým stisknutím tlačítka, pomocí funkce automatického nastavení.

Používáte-li křovinořez, vždy před zahájením práce zkontrolujte nůž. Pokud je poškozený nebo tupý, můžete jej poměrně rychle vyměnit.

U akumulátorových vyžínačů a akumulátorových křovinořezů nezapomeňte včas dobít baterii. Inteligentní rychlonabíječka systému Power X-Change nabíjí akumulátory rychle a šetrně, takže můžete pracovat nepřetržitě i na větších sečených plochách.

V tomto příspěvku na blogu najdete další tipy, jak správně pracovat s vyžínači a křovinořezy, proč byste měli trávník vždy nejprve posekat sekačkou a na co všechno je při práci s akumulátorovými vyžínači a křovinořezy bezpodmínečně nutné dávat pozor. Zastřihování trávníku: Jak používat strunovou sekačku na trávu

Náklady

Kromě různých oblastí použití se akumulátorové vyžínače trávy se strunou nebo s plastovými noži a akumulátorové křovinořezy s kovovými noži liší také cenou. Zde je třeba zvlášť rozlišit pořizovací náklady a náklady na provoz.

 

Pořizovací náklady:

Akumulátorové strunové sekačky s nylonovou strunou jsou vhodné pouze pro sekání trávy a trávníků. Díky tomu mají poměrně jednoduchou a lehkou konstrukci, což se v konečném důsledku odráží i v příznivější pořizovací ceně. Totéž platí pro vyžínače trávy s plastovým nožem. I zde je oblast použití omezena na lehké sečení. Výhody: Díky pohonu nože si mnohé vyžínače vystačí s menším výkonem než sekačky využívající strunu. Ceny kvalitních přístrojů jsou i zde odpovídajícím způsobem nízké.

Akumulátorové křovinořezy s kovovými noži však musí být odolnější a výkonnější, aby dokázaly posekat plevel, nálety a menší kořeny. Silnější motory a těžší konstrukce zajišťují potřebný sekací výkon. To znamená, že akumulátorové křovinořezy obvykle stojí o něco více než srovnatelné akumulátorové vyžínače trávy.

 

Provozní náklady:

Nylonové struny akumulátorových vyžínačů jsou typickým opotřebovávaným prvkem, který se při sekání postupně ztrácí. Pokud zásoba struny v cívce vyžínače pomalu dochází, měli byste si co nejdříve pořídit náhradní. Cena nových cívek se liší v závislosti na délce a tloušťce vlasce.

Plastové nože vyžínačů trávy také časem ztrácejí řezný výkon nebo se mohou poškodit při kontaktu s tvrdými předměty. Cena náhradních nožů je obvykle nižší než u nylonových strun vyžínačů.

Naproti tomu kovové nože v křovinořezech jsou obzvláště odolné vůči poškození. Zachovávají si svůj řezný výkon a ostrost po velmi dlouhou dobu a jsou mnohem pevnější než jejich plastové protějšky.

Vyžínače trávy a křovinořezy: Přehled nejlepších modelů Einhell

Akumulátorový křovinořez nebo vyžínač: Vyberte si ten správný model pro vás

Strunové sekačky, neboli vyžínače s nylonovou strunou, nebo plastovým nožem jsou k dispozici pro různé oblasti použití a nabízejí různé výhody. Pokud chcete efektivně sekat trávník, a to i v blízkosti zdí nebo v kamenitých oblastech, je pro vás správnou volbou strunová sekačka s nylonovou strunou. Struna čistě poseká trávu a lze ji snadno upravit v případě opotřebení. Naopak vyžínače trávy s plastovými noži jsou vhodnější pro větší trávníky, protože dochází k menšímu opotřebení jejich materiálu. Doporučuje se však opatrnost v blízkosti zdí a kamenitých ploch.

Plevel, podrost, menší kořeny a nálety lze odstranit silným křovinořezem s kovovým nožem. Tyto přístroje poskytují větší výkon než vyžínače trávy a kovové ostří seká ještě efektivněji.