Správná vertikutace trávníku

Trávník je alfa a omega většiny zahrad. Aby byl svěže zelený, hustý, odolný a stálý, potřebujete optimální péči o trávník. Ta zahrnuje vertikutaci, která dodá trávníku pověstný vzduch k dýchání a odstraní mech, travní plsť a zbytky starých rostlin. V tomto příspěvku na blogu jsme pro vás shromáždili nejlepší tipy a triky a praktické rady pro vertikutaci.

Proč, jak a kdy byste měli trávník vertikutovat? To se dozvíte v tomto článku.

Co je to vertikalizace?

Vertikutace znamená, že se půda rozryje vertikutátorem do hloubky asi tří milimetrů nebo hlouběji. To je také rozdíl oproti aerifikaci, protože aerifikace pouze kypří půdu, tj. provzdušňuje kořeny trávníku. Vertikutace naopak zajišťuje provzdušnění rostlin trávníku. Posekaná tráva, kterou sekačka nesebere, může časem trávník zmohutnět a zarůst mechem. Tato plsť v trávníku ubírá prostor, světlo a živiny, které travní rostliny potřebují k přežití. Proto je třeba tuto plsť pravidelně odstraňovat - nejlépe na jaře a na podzim. Hlavním účelem vertikutace je stimulovat růst trávníku a udržet jej zdravý.

Rozdíl: provzdušňování vs. vertikutace

V našem sortimentu najdete především modely vertikutátorů, které se nazývají " vertikutační provzdušňovač". Tato zařízení slouží hned ke dvěma účelům, protože s nimi můžete trávník nejen vertikutovat, ale také provzdušňovat, což se v odborné terminologii nazývá "aerifikace". Zatímco obsluha zahradního nářadí je stejná, účel a požadavky se liší. Při vertikutaci se k odstranění mechu a travní plsti používá vertikutační válec. Při aerifikaci neboli provzdušňování trávníku se mění válec přístroje. Provzdušňovací válec si razí cestu do trávníku pomocí rýtek a vyvrtává do něj malé otvory. Díky nim mohou kořeny trávníku opět lépe přijímat vodu, kyslík a živiny. Rychle se tedy ukáže, proč trávník po vertikutaci potřebuje "přestávku na zotavení", zatímco provzdušnění je prakticky malou "osvěžující kúrou" na mezidobí.

Výměnou nože nebo provzdušňovacího válce lze v několika jednoduchých krocích změnit vertikutátor na provzdušňovač.

Jak poznám, že je potřeba trávník vertikutovat?

Zda je třeba trávník vertikutovat, poznáte podle různých vodítek. Nejjednodušší metoda je následující: Volně protáhněte trávník malými kovovými hráběmi nebo kultivátorem. Pokud se zbytky po sečení a polštáře mechu uvolní, je čas použít vertikutátor. Odstranění travní plsti je nezbytné, protože brání příjmu vody a hnojiv i výměně vzduchu travních rostlin. Proto také silný růst plevele naznačuje, že by váš trávník měl být vertikutován, protože plevel se s nedostatkem živin způsobeným travní plstí vyrovnává lépe než kořeny trávy.

Velké množství zbytků po sečení, např. po pravidelném mulčování, mech nebo plevel, jsou známkou toho, že by se trávník měl vertikutovat.

Kdy mám trávník vertikutovat?

Vertikutace je obecně možná od března do října. Rozhodující je, aby se denní teplota pohybovala mezi 15 a 20 °C, což bývá na jaře a na podzim. Vertikutaci je třeba se vyhnout v létě, kdy je trávník intenzivně využíván a hodně se zahřívá - a v zimě, kdy je půda zmrzlá.

  • Mimochodem: Nové nebo mladé trávníky by měly být zpočátku vertikutace ušetřeny. Aby mohly kořeny trávy silně růst, měli byste trávník vertikutovat nejdříve po dvou letech, v ideálním případě asi po třech letech.

Jarní vertikutace

Na jaře je optimální období od začátku března do konce května. Pokud chcete trávník v letních měsících intenzivně využívat, měli byste se o údržbu postarat zejména na jaře. To znamená, že vaše tráva má po ošetření několik týdnů odpočinku - ideálně tři týdny. Čím dříve vertikutaci provedete, tím lépe - pokud to teploty dovolí. Několik posledních let však ukázalo, že byste s vertikutací neměli příliš dlouho otálet. Květen bývá často velmi teplý a suchý, proto je nutné dodatečné zavlažování, aby se travní drn rychle uzavřel. Pro jarní vertikutaci existují dvě různé techniky:

  • 1. Začněte s péčí o trávník přímo vertikutací ještě před prvním sečením a předtím, než trávník začne skutečně růst. Předpokladem je, že trávník byl na podzim pravidelně sečen. Po vertikutaci byste měli trávník pohnojit. O jeden až dva týdny později můžete trávník posekat na běžnou výšku.
  • 2. Začněte péči o trávník hnojením. Poté trávník posekejte na normální výšku. Jakmile je trávník posekán podruhé - přibližně o dva týdny později - je ten správný čas na vertikutaci.
Na jaře je vhodné trávník vertikutovat při teplotách mezi 15 a 20 °C.

Podzimní vertikutace

Podruhé v roce byste měli provést vertikutaci - v případě potřeby - na začátku podzimu v období od poloviny září do poloviny října. Pro teplotu platí pravidlo: může být teplo, ale už ne horko. Druhý průjezd vertikutátorem slouží k odstranění mechu, plevele a travní plsti, čímž se trávník připraví na zimu. I zde byste měli zvolit dobu péče o trávník tak, aby měl trávník ještě přibližně tři týdny na zotavení před zimním odpočinkem.

Pokud chcete provést vertikutaci na podzim, měl by mít trávník dostatek času na regeneraci před zimním odpočinkem.

Který vertikutátor je ten pravý?

Vertikutátory se v zásadě liší pouze pohonem. Existují benzínové, akumulátorové a elektrické vertikutátory. Bez ohledu na to je princip činnosti všech vertikutátorů stejný: V kovovém nebo plastovém krytu se otáčí vřeteno, na kterém jsou v krátkých rozestupech umístěny pevné nebo otočné nože. Nože prořezávají trávník asi dva až tři milimetry hluboko a odstraňují odumřelý trávník, mech a travní plsť. Tím napomáhá travinám a kořenům k lepšímu přístupu vzduchu a světla. Přebytečná voda může opět nerušeně odtékat. V závislosti na modelu, vertikutátory zpravidla vyhazují odstraněné zbytky trávníku dozadu nebo je sbírají do sběrného koše.

Elektrický a akumulátorový vertikutátor pro menší plochy

Výkon elektrických a akumulátorových vertikutátorů je pro domácí zahradu obecně dostatečný. Sami se musíte rozhodnout, zda vám vadí kabel elektrického vertikutátoru. Pokud ano, můžete se jednoduše rozhodnout pro akumulátorový vertikutátor jako alternativu. Ten slibuje bezdrátovou svobodu a se správným akumulátorem také podobný výkon jako benzínový přístroj. Elektrický nebo s akumulátorový - obě verze přesvědčí nižší hlučností než benzínový vertikutátor.

Benzínový vertikutátor pro větší plochy

Benzínové vertikutátory se doporučují zejména pro velké plochy: nemají akumulátor, který je třeba nabíjet, ani kabel, který omezuje akční rádius a o který lze zakopnout. Mohou pracovat, dokud je nádrž naplněna benzínem. Další výhoda benzinového motoru: je těžký. To znamená, že benzínový vertikutátor má také potřebnou hmotnost, aby nože zatlačil dostatečně hluboko do trávníku. Benzínové vertikutátory jsou zpravidla také výkonnější než elektrické vertikutátory. To je výhoda zejména na velmi suchých půdách, kde snadno proniknou do tvrdé půdy.

Průvodce krok za krokem - Jak správně vertikutovat:

Správná příprava

Abyste předešli zbytečným škodám, ujistěte se, že je trávník před vertikutací ve správném stavu:

  • Provádějte vertikutaci pouze tehdy, když je trávník suchý. Pokud je půda příliš mokrá, může vertikutátor vytrhat i zdravé rostliny trávníku.
  • Těsně před vertikutací posekejte trávník na výšku dvou centimetrů - to je obvykle nejnižší nastavení sekačky.
  • Před nasazením vertikutátoru byste měli z trávníku odstranit větší kameny. Jinak by je mohl rotující válec vertikutátoru vymrštit a zasáhnout přístroj nebo v horším případě vás.
Než začnete pracovat s vertikutátorem, měl by být trávník posekaný a suchý.

Postup při vertikutaci

  1. Pracovní hloubka: Nejprve správně nastavte pracovní hloubku: Správná hloubka vertikutace závisí na charakteru půdy a stupni zplstnatění trávníku. Pro trávník je optimální pracovní hloubka přibližně 3 mm, abyste příliš nezatěžovali kořeny trávy. U těžkých půd, např. jílovitých nebo silně využívaných, zhutněných půd, můžete nastavit i větší pracovní hloubku 6 nebo 9 mm.
  2. Způsob pohybu: Pohybujte zařízením nejprve podélně a poté napříč povrchem, aby se postupně vytvořil jemný šachovnicový vzor. Dbejte na to, abyste zařízením po povrchu pohybovali rychle a nestáli dlouho na jednom místě, jinak by se trávník příliš poškodil.
  3. Změna směru: Při změně směru zatlačte vodicí lištu dolů tak, aby se válec zvedl od země. Takto se nože při otáčení mírně vznášejí nad trávníkem.

 

Vždy je potřeba provádět vertikutaci křížem: nejprve podélně, pak křížem. Vznikne tak jemný šachovnicový vzor.

Následná péče a údržba trávníku

Pokud váš vertikutátor nesbírá mech a plsť do sběrného koše, důkladně jej z trávníku shrabte. Čím hlouběji vertikutujete, tím více materiálu vertikutátor uvolňuje ze země a tím častěji je třeba sběrač trávy vyprazdňovat. Pak je praktičtější pracovat bez sběrače trávy a přebytečný zelený odpad sbírat hráběmi.

Lysá místa pak přímo osejte čerstvým travním semenem. Trávník na těžké, soudržné půdě posypte tenkou vrstvou písku, aby se půda zkypřila a zlepšila se její vzdušná rovnováha.

Po vertikutaci bude trávník zpočátku vypadat značně ""otlučený"". Správné hnojení mu pomůže zotavit se. Hnojivo se v nakypřené půdě rychle usadí a nevyplaví se ani při silných deštích.

V následujících třech týdnech byste měli trávník pravidelně dostatečně zalévat, aby se mohl dobře zotavit a znovu intenzivně růst. Kromě toho by se po vertikutaci mělo po trávníku chodit co nejméně, aby se rychle rozvinul zpět v zelený a zdravý trávník.

Výsledkem dokonalé péče o trávník je rovnoměrně zelený, pěstěný a zdravý trávník.