Jaká sekačka se hodí na vaši zahradu? Přehled hlavních výhod jednotlivých typů zahradních sekaček

Zahrada je pro mnoho lidí hlavně oázou klidu. Zdravý, zelený trávník, nádherný květinový záhon, malý bazén: na vaší zahradě jsou možnosti uspořádání velmi rozmanité. Aby však s péčí a láskou vytvořené místo k odpočinku vypadalo také upraveně, je třeba o něj pravidelně pečovat. Především je nutné trávník v určitých intervalech sekat. Je skvělé, že tento úkol může být se správnou sekačkou na trávu opravdu zábava! Ale najít tu pravou, není vzhledem k obrovské nabídce sekaček vůbec snadné. Ukážeme vám výhody různých typů sekaček, abyste se mohli sami rozhodnout, zda je lepší použít akumulátorovou sekačku, elektrickou nebo benzinovou sekačku, robotickou nebo ruční.

Ukážeme vám různé typy sekaček na trávu a jejich výhody.

Přehled jednotlivých typů sekaček na trávu

Akumulátorová sekačka na trávu

Akumulátorové sekačky Einhell umožňují pracovat nezávisle na síti a s maximální flexibilitou. Po nabití baterií Power X-Change je akumulátorová sekačka kdykoli připravena k použití. V závislosti na šířce sečení a použitých bateriích jsou jednotlivé modely vhodné pro velké i malé trávníky. Naše akumulátorové sekačky jsou v současné době k dispozici se záběrem sečení od 30 do 47 cm. Pro velké plochy se používá technologie Einhell Twin-Pack. Ta kombinuje dva 18V lithium-iontové akumulátory, které poskytují výkon 36 V. Mimochodem, naše akumulátorová sekačka GE-CM 36/47 S HW Li je dokonce doporučována pro plochy o rozloze až 700 m², protože má dva další sloty pro baterie. Technologie double twin-pack umožňuje, že jakmile se první dva akumulátory vybijí, sečení automaticky pokračuje pomocí dalších dvou akumulátorů.

Akumulátorové sekačky jsou navíc šetrné k životnímu prostředí, pracují bez výfukových plynů, jsou velmi tiché a ve srovnání s benzínovými sekačkami mají velmi nízkou hmotnost a výrazně nižší nároky na údržbu. Díky tomu se s nimi snadněji manévruje a navíc se díky své kompaktní konstrukci snadněji skladují.

Naše akumulátorové sekačky sekají také velké zahradní plochy, a to efektivně a bez použití sítě.

Benzínová sekačka na trávu

Potřebujete maximální výkon pro rozlehlé trávníky? Pak je pro vás vhodná benzínová sekačka. Benzínové sekačky jsou poháněny výkonným čtyřtaktním motorem, a tak si poradí i s vysokou a hustě rostlou trávou. Se záběrem sečení mezi 40 a 56 cm lze během okamžiku posekat i velké plochy o rozloze až 2 200 m². Při správné péči a údržbě je tato sekačka na trávu velmi odolná. V porovnání s akumulátorovými a elektrickými sekačkami jsou benzínové sekačky při provozu obvykle o něco hlučnější. Mají také vyšší hmotnost, ale pokud jsou vybaveny pohonem kol, dají se ovládat i s malým vynaložením síly.

Vysoká, hustá tráva a velké plochy - zde jsou výkonné benzínové sekačky ve svém živlu.

Elektrická sekačka na trávu

Elektrickou sekačku najdete na mnoha menších zahradách. Tato sekačka je velmi oblíbená, protože pracuje tiše a je kdykoli připravena k použití, pokud je k dispozici zásuvka a prodlužovací kabel. Lehké, kompaktní a snadno skladovatelné sekačky jsou vhodné pro zahrady různých velikostí v závislosti na délce prodlužovacího kabelu nebo dostupných zásuvek. Se záběrem sečení od 30 do 43 cm se však doporučují pro plochy do maximální rozlohy 700 m². Jedinou nevýhodou elektrických sekaček je kabel, který může překážet v náročnějších terénech s překážkami, jako jsou stromy nebo kameny. Bezdrátovým protějškem elektrické sekačky by pak byla sekačka akumulátorová.

Tiché a kompaktní elektrické sekačky jsou vhodné zejména pro menší zahrady.

Ruční sekačka na trávu

Z hlediska šetrnosti k životnímu prostředí je pravděpodobně vítězem ruční sekačka na trávu. Je tichá, protože pracuje bez motoru a vydává zvuky pouze v důsledku pohybu žacího vřetene. Ruční sekačka seká velmi čistě díky žacímu vřetenu s kuličkovými ložisky a kvalitním, přesně broušeným nožům. Mimochodem, výhody kombinace ruční a akumulátorové sekačky jsou k dispozici v podobě akumulátorové vřetenové sekačky Einhell GE-HM 18/38 Li. Díky funkci Power X-Change můžete při práci šetřit energii poháněním vřetena sekačky motorem. To přináší výsledky odpovídající golfovému trávníku. Manuální sekačky se obecně doporučují pro plochy do 250 m², protože sekačku je třeba tlačit ručně. Toto kompaktní zařízení lze používat se sběrným vakem nebo bez něj, a proto je ideální pro mulčování.

Ruční sekačky zajistí anglický trávník připravený na golfové hřiště díky vřetenu sekačky s kuličkovými ložisky.

Robotická sekačka na trávu

Trávník by měl být vždy dobře udržovaný, ale nemáte čas nebo motivaci ho neustále sekat? Robotická sekačka udělá práci za vás. Většina našich robotických sekaček FREELEXO je malá a kompaktní. V závislosti na tom, kolik vymezovacího vedení při instalaci položíte, mohou naše robotické sekačky sekat trávníky různých velikostí, dokonce až do rozlohy 1 200 m². Jednotlivé modely se liší svými funkcemi a někdy je lze dokonce ovládat pomocí aplikace. Časy sečení lze naprogramovat individuálně. Robotická sekačka se sama postará o nabíjení tím, že při nízkém stavu baterie zajede zpět do nabíjecí stanice. Mimochodem, robotické sekačky jsou vždy mulčovací, rozdělují zelenou seč na trávník. To má tu výhodu, že trávník je okamžitě přirozeně pohnojen.

Dokonale posekaný a udržovaný trávník za všech okolností - o to se postarají robotické sekačky díky individuálně naprogramovaným časům sečení.

Tyto otázky byste si měli položit při výběru sekačky na trávu.

Nabídka sekaček na trávu je obrovská a abyste se v ní zorientovali, je dobré položit si několik konkrétních otázek. Zjistěte, jaké funkce a vybavení od zařízení očekáváte, a vyberte si správný model.

Jaká je velikost plochy, kterou je třeba posekat?

Záleží na tom, jaké plochy chcete sekat, podle toho byste měli věnovat pozornost šířce sečení a záběru. Například pro plochy do 250 m² se doporučují ruční sekačky nebo elektrické a akumulátorové sekačky se záběrem do 33 cm. Pro plochu do 500 m² jsou vhodné elektrické a akumulátorové modely se záběrem do 40 cm. Od 500 m² je třeba věnovat pozornost velké šířce sečení až do cca 42 cm, zde doporučujeme opět vybrat akumulátorovou nebo elektrickou sekačku s nejlepším dosahem. Pokud chcete sekat plochy větší než 700 m², můžete zvolit elektrické a akumulátorové sekačky se záběrem od 43 cm. Benzínové sekačky se doporučují pro velmi rozsáhlé zahrady se záběrem sečení až 56 cm, ty jsou vhodné i pro plochy o rozloze až 2 200 m². Naše robotické sekačky lze flexibilně použít pro malé i velké zahrady od 250 do 1 200 m². Dosah závisí mimo jiné na použité baterii a na délce omezovacího lanka, které můžete kdykoli prodloužit. 

Výběr typu sekačky závisí především na velikosti sečeného trávníku.

Jaký je typ terénu a jaký je očekávaný výsledek?

V případě hustého travnatého porostu je vhodným zařízením výkonná benzínová sekačka. Při velmi vysoké trávě však může být užitečné provést nejdříve přípravné práce s kosou. Na kopcovitých, nerovných plochách nebo na svazích se lépe vedou lehčí sekačky s akumulátorovým nebo elektrickým pohonem nebo benzínové sekačky s pohonem kol. Pokud chcete sekat anglický trávník, je nejlepší použít ruční sekačku. Pokud má být váš trávník vždy reprezentativní a dokonale zkrácený, můžete si práci usnadnit robotickou sekačkou, která se o trávník postará v pravidelných intervalech. 

Vysoký porost, nerovný terén nebo golfový trávník? Pro tyto typy sekaček to není žádný problém.

Kolik času máte na sekání trávníku?

Řada zahrádkářů při sekání trávy relaxuje. Avšak stejně tak mnoho majitelů zahrad ji považuje za otravnou, ale přesto nezbytnou povinnost při péči o zahradu. Ještě že existují robotické sekačky! Pomocí našich sekacích robotů FREELEXO stačí provést pouze instalaci - a malý, pracovitý sekací robot se postará o posekání trávníku. Mimochodem, instalaci robotické sekačky a pokládku ohraničujícího drátu můžete svěřit do rukou profesionálů, když využijete instalační službu Einhell.

Pokud rádi pracujete vlastní "silou svalů", můžete použít také ruční sekačku. Ta se po zahradě pohybuje pomocí ručního pohonu a tudíž bez emisí. Žací vřeteno seká stébla trávy velmi přesně a šetrně.

V závislosti na šířce záběru jsou akumulátorové a elektrické sekačky vhodné pro zahrady o rozloze až 700 m². Obecně platí následující: Čím větší je šířka sečení, tím rychleji můžete plochu posekat.

Robotické sekačky FREELEXO jsou ideálním řešením pro ty, kteří nemají čas na pravidelné sekání trávy.

Praktické doplňkové funkce a vybavení

  • Funkce mulčování: K rozprostření posečeného materiálu pro přirozené hnojení.
  • E-Start: Pro snadné startování benzínových sekaček s podporou akumulátoru
  • Ukazatel naplnění sběrného koše na trávu: Vždy poznáte, kdy je nutné další vyprázdnění sběrného koše
  • Pohon kol: Jako podpora pro snadnější vedení sekačky

 

Přehled: Různé sekačky na trávu - různé vlastnosti

Díky rozmanité nabídce sekaček na trávu můžete snadno najít to pravé zařízení pro každou zahradu. Benzínové sekačky jsou experty na výkon, díky silným čtyřtaktním motorům sekají i velmi rozsáhlé trávníky a husté porosty. Ruční sekačky jsou bezemisní a vhodné pro malé zahrady, s nimiž lze dosáhnout přesného sečení a dokonce i výsledků srovnatelných s golfovým trávníkem. Ekologicky, šetrně a tiše pracujete s elektrickou sekačkou, kterou najdete především na menších zahradách. Také velmi tichá a ekologická, ale především bezdrátová a maximálně flexibilní je práce s akumulátorovou sekačkou, která se doporučuje i pro velké plochy do 700 m². Naprosto samostatně, bez jakékoliv námahy otáčí svá kola robotická sekačka, takže trávník zůstává vždy v perfektním stavu.