Sestavení vertikálního záhonu na bylinky

Pokud si chcete vylepšit jídlo, můžete začít pěstováním vlastních bylinek. Nemáte-li však zahradu nebo jen omezený prostor na terase, rozhodně se nemusíte vzdávat čerstvého aroma z vlastní zahrádky. Vertikální bylinková zahrádka nabízí prostorově úspornou a vizuálně atraktivní alternativu k tradičnímu zeleninovému záhonku.

Než začneme s vlastní konstrukcí, je třeba definovat velikost. V závislosti na prostoru, který máte k dispozici, je třeba určit maximální délku a šířku a rozhodnout, kolik pater by bylinková zahrádka měla mít. Podle vašich rozměrů a kritérií je třeba sehnat potřebný materiál.

Materiál Nářadí
3x plastové truhlíky 40x17,5x14,5cm Pokosová pila
Hoblované dřevěné desky (~ 5 běžných metrů) šířka min. 17,5 cm (výška truhlíků) metr a pero
2x hoblované desky 5x5x120cm akumulátorový šroubovák a vrtačka
Laky na dřevo a potřeby pro natírání multifunkční bruska
Šrouby napínák rámu
Zemina a bylinky  

Nejprve jsme si nařezali prkna na správnou délku, aby tvořila jakýsi rám pro naše truhlíky. Abychom dosáhli úhledného vzhledu, seřízneme konce dřevěných dílů pod úhlem 45° pomocí pokosové pily. Vnitřní rozměry límce odpovídají rozměrům těla truhlíků, s výjimkou vyčnívajících okrajů (límec musí nést váhu truhlíku). Zde se doporučuje použít ostrý pilový kotouč, protože zabrání tomu, aby byly hrany nečisté nebo vláknité. Protože budeme mít tři patra, potřebujeme vždy 6 kusů podélně a 6 kratších příčně. Poté odstraníme všechny optické vady a plochy vyhladíme multifunkční bruskou.

V dalším kroku se kusy dřeva spojí dohromady. Určitě doporučujeme je sešroubovat, protože lepidlo, které je neustále vystaveno povětrnostním vlivům, nakonec povolí. K tomu potřebujeme takzvaný napínák rámu, který naši konstrukci dočasně udrží ve správném tvaru, abychom mohli bez obav předvrtat otvory pro šrouby, které jsou kvůli šikmým úhlům velmi blízko okraje a zvyšují tak nebezpečí, že se dřevo odštípne. Aby se šrouby nestaly atrakcí pro oči, umístíme je na úzkou stranu rámu a jejich hlavy zapustíme, dokud nejsou v jedné rovině s povrchem dřeva.

Nyní se dostáváme k nátěru. Obecně platí, že je vhodné zvolit tmavší barvu, aby se zakrylo případné zašpinění od hlíny, které často vzniká při zalévání rostlin. Nicméně my jsme zvolili bílou, protože se lépe hodí k našemu zbývajícímu zahradnímu nábytku. Dvojitá vrstva barvy na pěnovém válečku nejenže poskytuje nejkonzistentnější výsledek, ale také optimálně chrání dřevo před vlhkostí.

Po zaschnutí nátěru můžeme jednotlivé části spojit pomocí šroubů. Pokud má bylinková zahrádka později stát na rovné ploše, například na terase, tvoří spodní patro základnu (jako v tomto stavebním návodu). Pokud chceme trámy ukotvit k zemi pomocí zemních hrotů, musíme první rám namontovat o 5-10 cm výše.

Jakmile je technická část hotová, můžeme se zaměřit na sázení. Středomořské byliny, které potřebují hodně slunce a někdy přežijí i krátká období sucha, je nejlépe vysazovat do horního patra. Pro bylinky, které milují trvale vlhkou půdu nebo dávají přednost polostínu, se používají spodní patra. Nezapomeňte do dna truhlíků vyvrtat otvory, abyste zabránili přemokření.

Zde je malý výběr bylin a jejich potřeb.

Bylinky Použití půda/pozice zalévání
bazalka salát, pesto, polévka výživná, slunná vlhké
máta dezert, čaj kyprá, písčitá, stinná malá až střední
šalvěj maso, zelenina teplá, suchá středně vlhká až vlhká
meduňka čaj, dezert částečně stinná středně vlhká až vlhká
oregano těstoviny, polévka, maso slunná střední
tymián ryby, maso, zelenina teplé, slunečné malá až střední
rozmarýn ryby, maso, těstoviny písčitý, teplý, slunečný střední
estragon ryby, salát, omáčky zahradní půda, slunná střední
AutorPhilipp Weiler
Doba čtení10 minut

Naše doporučení pro váš projekt