Jump startéry vs. nabíječky baterií - správný výkon pro vaši baterii

Je zima a mokro, když ráno odcházíte, je ještě tma, a ke všemu máte zpoždění. Nasednete do auta a chystáte se vyjet, ale pak přijde něco nevyhnutelného - auto nechce nastartovat. Co teď? Vzpomenete si, že máte v dílně powerbanku Einhell Jump-Start a nabíječku baterií. Rychle běžíte pro jedno z těchto zařízení. Které z nich ale vybrat, abyste auto včas nastartovali? Ještěže čtete tento článek na blogu.

Vysvětlíme vám, co to vlastně powerbanka a nabíječka baterií Jump-Start je, kdy přesně by se měly používat, jak je používat a co dalšího s nimi můžete dělat. Vysvětlíme také, na co byste si měli dávat pozor při používání, aby byla manipulace s bateriemi bezpečná.

V tomto článku se dozvíte vše o powerbankách a nabíječkách baterií Jump-Start.

Co jsou to nabíječky baterií a jump startery?

V podstatě jsou tím, co o sobě říkají: Nabíječky baterií jsou zařízení, která dobíjejí vybité baterie. Dodávají do baterie elektrický proud, který "dobíjí" chemické reakce v baterii. Když je proces nabíjení dokončen a k baterii je připojen spotřebič, spustí se chemické reakce v baterii a uvolní se elektrická energie.

Aby nabíječka fungovala tak, jak má, je důležité dbát na kompatibilitu. Ne každá nabíječka dokáže nabít každou baterii. Nabíječky baterií Einhell pro automobily jsou vhodné pro mnoho běžných typů baterií a jsou vybaveny různým napětím pro nabíjení. To znamená, že můžete snadno nabít vybitou baterii tak, aby byla během okamžiku připravena k opětovnému nastartování. Především s nabíječkami baterií Einhell CE-BC 15 M a CE-BC 30 M s funkcí jump-start nestojí nic v cestě vyrazit.

Stejně tak mobilní startovací powerbanky Einhell, které jsou ideální pro použití na cestách, jsou určeny pro startování motoru. Jsou připraveny k nabití energií ze zásuvky a mohou pak samy fungovat jako baterie - jako běžné powerbanky, jen s mnohem větším výkonem. Powerbanka Einhell Jump-Start CE-JS 18/1 má dokonce tak velký výkon, že dokáže nastartovat i vozidla s benzinovým motorem o objemu až 8000 cm3.

Powerbanky Jump-Start jsou vhodné pro mnoho motorů. Pro benzínové motory do objemu 8000 cm3 a pro naftové motory do objemu 5000 cm3.

V čem se liší?

Základní funkce je u obou zařízení stejná: Nabíjejí vybité baterie, abyste mohli vozidlo znovu nastartovat. Ale dělají to různými způsoby. Hlavní rozdíly jsou následující

  • jak funguje proces nabíjení
  • mobilita zařízení
  • jejich další možné využití

 

Jak funguje proces nabíjení

K plnému nabití autobaterie potřebujete nabíječku. Nabíječky Einhell rychle a šetrně nabíjejí všechny běžné typy baterií, jako jsou gelové baterie, AGM nebo olověné baterie, a zajišťují dlouhou životnost baterie na plný výkon. Některá zařízení mohou fungovat také jako startovací zařízení, jako například nabíječky baterií Einhell CE-BC 15 M a CE-BC 30 M, a to tak, že do baterie krátkodobě dodávají proud 100 A. Díky tomu je možné akumulátor okamžitě nastartovat. Naproti tomu powerbanky Einhell Jump-Start lze použít "pouze" ke startování. Bohužel kapacita jejich akumulátoru až 18 Ah (3 x 6000 mAh) nestačí k plnému nabití autobaterie. Přesto dokáží dodat potřebný výkon až 300 A, který prázdnou až hluboce vybitou baterii přivede zpět k životu, abyste jste se mohli dopravit domů nebo do nejbližšího servisu, kde ji můžete připojit k nabíječce a nabít.

Mobilita

Zde vynikají powerbanky Jump-Start. Powerbanky Einhell Jump-Start CE-JS 8/1, CE-JS 12/1 a CE-JS 18/1 neváží více než láhev s vodou, a proto je lze snadno přenášet v batohu nebo kabelce - nemluvě o zavazadlovém prostoru auta, kde nezaberou téměř žádné místo. Zařízení lze před použitím také pohodlně nabít pomocí domácích zásuvek. To znamená, že budete kdykoli na cestách dokonale vybaveni pro případ nouze, pokud se vám vybije baterie v autě. Klasické nabíječky autobaterií jsou stacionární a kabelové. To znamená, že je nelze používat na cestách, protože je vždy nutná zásuvka.

Další použití

I když lze nabíječky používat pouze k nabíjení autobaterií, můžete powerbanky Jump-Start používat i k nabíjení jiných elektrických zařízení, jako je smartphone, tablet, fotoaparát nebo notebook. Napájení je možné i pro větší spotřebiče, jako jsou například vzduchové kompresory do auta. Díky různým portům USB a s příslušnými nabíjecími kabely, které jsou součástí balení, lze zásobovat energií téměř všechna elektrická zařízení. Při kempování nebo jiných výletech se vám bude hodit i vestavěná LED svítilna.

Podobnosti

Navzdory mnoha rozdílům mají tyto dva typy zařízení jednu zásadní společnou vlastnost: vdechují autobaterii nový život. Díky vysokému nabíjecímu napětí až 24 V vytvářejí dostatek energie k tomu, aby znovu probudili i hluboce vybité, tj. skutečně prázdné až zcela vybité baterie, a následně je šetrně dobili tak, aby se zachovala celá baterie a zdroj energie mohl být dále používán. Vhodnou následnou péčí o baterie - tj. jejich pravidelné nabíjení a cílené vybíjení - lze dokonce prodloužit jejich životnost.

Powerbanky Einhell Jump-Start lze použít pro celou řadu vozidel.

Tipy odborníků

Při manipulaci s elektrickým proudem nebo elektrickým zařízením je třeba vždy dbát nejvyšší opatrnosti. Existuje několik věcí, na které byste měli dávat pozor, abyste při používání nabíječek autobaterií a powerbank Einhell postupovali správně a používali zařízení tím nejlepším možným způsobem. Pokud nebudete opatrní, může práce s elektřinou rychle vést ke zranění nebo poškození elektrického systému vozidla.

Jak správně nabíjet autobaterii

Všechny nabíječky baterií a mobilní powerbanky Einhell jsou dodávány s plně izolovanými svorkami baterií. Pokud jste kabely ztratili, jsou vám k dispozici také různé propojovací kabely Einhell, například propojovací kabel Einhell BT-BO 16/1 A nebo propojovací kabel Einhell BT-BO 25/1 A LED SP s integrovaným LED světlem. Vždy je nejlepší mít ve voze alespoň jeden propojovací kabel, aby vám v případě nouze mohl pomoci jiný vůz. Ideální je mít s sebou na cestách také powerbanku Einhell Jump-Start. Díky tomu se nebudete muset spoléhat na ostatní. Vždy se také řiďte pokyny při startování pomocí startovacího zařízení uvedenými v návodu k obsluze vašeho vozidla. Jejich nedodržení může vést k poškození vozidla.
Pokud se vaše vozidlo zastaví na frekventované silnici, měli byste postupovat následovně:

  • Dbejte na bezpečnost: Místo nehody vždy zabezpečte výstražným trojúhelníkem. Při vystupování z vozidla musíte mít vždy na sobě bezpečnostní vestu.
Místo nehody musí být vždy označeno výstražným trojúhelníkem. Kromě toho je třeba vždy nosit bezpečnostní vestu.

Postup je stejný, ať už vám pomůže jiné auto, nebo použijete jump startér. Kabely musí být vždy správně zapojeny, ať už se spoléháte na startování jiným vozem, nebo používáte powerbanku. Jediný rozdíl je v tom, že při použití mobilního startéru musíte připojit kabel startéru pouze k jedné baterii, a to k té vaší.

  1. Červený kabel musí být připojen ke kladnému pólu: Při připojování červeného kabelu je důležitá polarita a pořadí. Nejprve připojte kabel ke kladnému pólu asistenčního vozu. Poté můžete připojit druhý konec červeného propojovacího kabelu ke kladnému pólu vašeho vybitého akumulátoru.
    Jak si zapamatovat, který je který: V případě nouze si možná vybavíte červený křížek - jako červený kabel a znaménko plus ""+"".
  2. Černý kabel musí být připojen k zápornému pólu: Stejně jako u červeného kabelu je třeba černý kabel připojit k zápornému pólu asistenčního vozu. V tomto kroku je důležité, abyste druhý konec kabelu připevnili k určenému uzemňovacímu bodu vašeho vozu nebo k jinému volnému kovovému místu na bloku motoru..
    Upozornění: Při nedodržení tohoto postupu mohou létat jiskry!
  3. Nastartování motorů: Po správném zapojení obou kabelů je možné nastartovat motor asistenčního vozidla. Pokud používáte powerbanku Einhell, můžete ji nyní zapnout v režimu startování. Po několika minutách se můžete pokusit nastartovat vozidlo. Pokud se to nepodaří hned, můžete to zkusit ještě dvakrát. Pokud to stále nefunguje, je vhodné vyhledat profesionální pomoc, jinak může dojít k poškození. Pokud se vám podařilo vůz nastartovat, musí oba motory ještě několik minut běžet.
  4. Vyjmutí kabelů: Je-li váš vůz opět v provozu, odpojte nejprve černý kabel od asistenčního vozu a poté od motoru. Nakonec můžete odpojit červený kabel od baterie.
  5. Nabíjení baterie: Nyní můžete pokračovat, ale doporučujeme jet rovnou domů nebo do servisu a nabít autobaterii pomocí nabíječky. Jednoduše připojte vůz k nabíječce přes noc a druhý den můžete vyrazit s plnou baterií.
Červený kabel musí být vždy připojen ke kladnému pólu. Černý kabel musí být připojen k zápornému pólu nebo k uzemněnému bodu vozidla.

Nabíjení autobaterie

Za normálních okolností se autobaterie za jízdy nabíjí prostřednictvím alternátoru. Pokud však váš vůz nebo motocykl dlouho stojí, generátor již nedokáže kompenzovat ztracenou energii a akumulátor se postupně vybíjí a nakonec musí být dobíjen externě. Při nabíjení akumulátoru věnujte pozornost následujícím vlastnostem nabíječky:

 

  • Vhodné pro mnoho typů baterií
  • Ochrana proti přebití, zkratu a přepólování
  • Mikroprocesorem řízené optimální nabíjení

 

Těmito funkcemi jsou vybaveny moderní nabíječky, které zajišťují delší životnost baterie, například nabíječka baterií Einhell CE-BC 2 M nebo nabíječka baterií Einhell CE-BC 10 M.

Při nabíjení připojte červený kabel ke kladnému pólu a poté černý kabel k zápornému pólu. Následně můžete zapnout nabíječku a nabíjet baterii několik hodin nebo přes noc. Inteligentní systémy řízení baterie zabudované v nabíječkách se vypnou, když je baterie plná.

Nejlepší je připojit autobaterii k nabíječce přes noc.

Další užitečná zařízení pro váš vůz

  • Rázový utahovák: Pneumatiky by se měly měnit dvakrát ročně. Na jaře přezouváme na letní pneumatiky a na podzim na zimní. Optimálními pomocníky jsou akumulátorový rázový utahovák Einhell IMPAXXO 18/400 nebo akumulátorový rázový utahovák Einhell TP-CW 18 Li Brushless-Solo. Snadno s nimi povolíte šrouby až do 400 Nm.
  • Kompresor do auta: Po výměně pneumatik na vozidle v nich obvykle chybí potřebný tlak vzduchu. Pro dohuštění na odpovídající tlak je ideální volbou akumulátorový kompresor Einhell PRESSITO 18/21 nebo autokompresor Einhell CC-AC 35/10 12V. Díky digitálnímu nebo analogovému ukazateli tlaku máte vždy přehled o tom, jaký tlak je již v pneumatice. U aku autokompresoru Einhell CE-CC 18 Li-Solo lze přednastavit požadovaný tlak až do 11 barů a přístroj se vypne, jakmile je dosaženo požadovaného tlaku.
  • Leštička: Aku leštička Einhell CE-CB 18/254 Li-Solo je ideální pro čištění vašeho vozu hlavně v letním období. Praktický a robustní leštič je vybaven textilním a syntetickým lešticím potahem, které zajišťují optimální rozložení lešticího prostředku a zářivý lesk.
  • Vysavač: S doplňkovým příslušenstvím zajistí aku ruční vysavač Einhell TE-SV 18 Li-Solo nebo aku mokro-suchý vysavač Einhell TE-VC 18/10 Li-Solo čistý zavazadlový prostor a prostor pro nohy.