Jak zazimovat zahradu?

Nastává období, kdy se dny zkracují a teploty klesají, na zahradě tak trávíme i méně času. Ale na to, abychom to se zahradničením vzdali úplně, je ještě trochu brzy. Poslední přípravy na zimu doporučujeme provádět právě během listopadu, abyste novou jarní sezónu zahájili na dobře připravené zahradě.

Řezání stromů a keřů

V tomto období, když si poslední listí našlo cestu k zemi, je čas na prořezání stromů a keřů. V chladném období jsou stromy a keře na prořezaných místech méně náchylné k napadení škůdci a houbami. V případě ovocných stromů je také vhodné kmen vápnit, tj. natřít vápenným nátěrem. Vápenný nátěr zabraňuje tvorbě hustého mechu na kmeni a odráží hřejivé paprsky zimního slunce. Díky tomu se kmen stromu méně zahřívá a riziko vzniku prasklin je tak výrazně minimalizováno!

Posekat a odstranit spadané listí z trávníku

Abychom na jaře mohli přivítat krásný zelený trávník, je důležité, abychom trávník posekali a odstranili spadané listí, a to buď hráběmi nebo jednoduše vysavačem listí. Ponechané listí brání přístupu světla k trávníku a trvale ho poškozuje. Na záhonech nebo přímo pod stromy však listí může zůstat ležet, živočichům, jako je hmyz nebo ježci, zde v zimních měsících nabízí útočiště a bezpečný zdroj potravy. Pokud to prostor dovoluje, přemýšlejte o využití hromady listí k vytvoření útočiště pro volně žijící živočichy na Vaší zahradě.

Zazimování balkonových výsadeb a živého plotu

Zvláštní pozornost byste měli věnovat balkonovým a sezonním rostlinám. Mnoho rostlin vysazovaných pro okrasu v květináčích, pochází ze Středomoří a nejsou, nebo jsou jen částečně, odolné proti mrazu. Rostliny, které nejsou odolné vůči mrazu, mohou snadno přečkat zimu v chladné, nevytápěné sklepní místnosti. Při nízkých teplotách a slabém osvětlení téměř vždy přestanou růst. Rostliny přezimující ve sklepě potřebují každých několik týdnů doušek vody ze zálivky, aby nevyschly.

Začátkem listopadu můžete také naposledy upravit živý plot. Hezky zastřihnutý vám bude dělat radost celou zimu a větvičky, listí nebo mulč můžete použít také k zakrytí jeho kořenů. Mráz totiž může poškodit i vzrostlý živý plot, navíc mulč zabrání růstu plevelů v příští sezóně.

Palmy a palmám podobné rostliny by měly přečkat zimu v zimní zahradě, pokud zimní zahradou nedisponujete, doporučuje se místo u okna orientovaného na jih. Palmy nesmí stát ve sklepě, bez světla odumírají.

Péče o květiny

Pokud jsou růže v předzahrádce uschlé a hnědé, můžete je bez problémů ostříhat až do března. Přibližně od začátku dubna začnou růže opět vytvářet nové výhony.
Pokud  plánujete zakopávat květinové cibulky, máte nyní poslední šanci. Cibulky vysazené do poloviny prosince mají reálnou šanci stát se na jaře krásně kvetoucími tulipány.Když už jsme u toho kopání: Nyní je ideální čas na zkypření půdy nebo zrytí květinových a zeleninových záhonů a vytvoření úrodné půdy pro jaro. Tuto práci si výrazně ulehčíte a dokonale ji provedete pomocí kultivátoru!

Stálezelené rostliny jako třešňový vavřín a zimostráz se čas od času potěší douškem vody. I když to zní divně, stálezelené rostliny nemohou ze zmrzlé půdy přijímat žádnou vodu nebo jen velmi málo, a proto v nejhorším případě uschnou.

Prázdné nádoby na vodu a potrubí

Důležitým a často podceňovaným bodem přípravy na zimu je vyprázdnění všech nádob na vodu a venkovních vodovodních trubek. Protože zmrzlá voda má nepříjemnou vlastnost rozpínat se, může se rychle stát, že sud s dešťovou vodou vlivem tlaku praskne a je tak v nadcházející sezóně nepoužitelný. Proto je nutné tyto nádoby, stejně jako vodní fontány na terase, vyprázdnit a ochránit před opětovným naplněním dešťovou vodou nebo tajícím sněhem.

Potrubí na zahradě, stejně jako vodovodní potrubí z domu do garáže, byste měli přes zimu vyprázdnit a nechat odpočívat s pootevřeným kohoutkem. Pootevřený kohoutek umožňuje únik nahromaděného tlaku, a tím zabraňuje jeho poškození.

Kromě toho je třeba připravit okapy na zimu, protože tající sníh s sebou přináší velké množství vody a rychle přetéká ucpaným odtokovým kanálem. Na co byste měli při čištění okapů myslet a užitečné informace a tipy jsme pro vás připravili v dalším příspěvku na blogu.

Vodní čerpadla, která se v létě používají k zavlažování zahrady nebo pro jezírka, byste měli, pokud možno demontovat a na zimu uložit do sklepa. Stejně jako sudy na dešťovou vodu mohou čerpadla prasknout kvůli zamrzlé vodě uvnitř!

Kromě vodních čerpadel musíte přes zimu uskladnit i další zahradní nářadí. Jak se to správně dělá, nebo tipy a triky pro skladování a čištění najdete v samostatném příspěvku.

Budete-li se řídit všemi těmito body, nemělo by vás na jaře při vstupu do zahrady čekat žádné nepříjemné překvapení! Tak se pusťte do práce!

picture by hauke leweling
AutorHauke Leweling
Doba čtení7 minut

Naše doporučení výrobků pro váš projekt DIY